Handel in Chinese oliecontracten verdubbeld sinds opbreken Iran-deal

De handel in de nieuwe Chinese oliecontracten is verdubbeld sinds president Trump heeft aangekondigd dat hij nieuwe sancties zal opleggen aan Iran. De Amerikaanse regering trekt zich eenzijdig terug uit het internationale akkoord over het nucleaire programma van Iran en daarmee zal Iran waarschijnlijk opnieuw worden afgesloten van het dollarsysteem.

Deze onzekerheid verklaart wellicht waarom er opeens zoveel meer belangstelling is voor de Chinese oliecontracten, waarmee olie in yuan verhandeld kan worden. China was in 2016 de belangrijkste afzetmarkt voor Iran met een import van $14,5 miljard, waarbij ruwe olie met een aandeel van 63% het belangrijkste exportproduct is. Dat zou kunnen verklaren waarom er opeens meer handelaren op de Chinese beurs olie verhandelen.

Deze bijdrage is afkomstig van Marketupdate

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]