Grote vermogensbeheerders nemen de macht over

Afgelopen jaren is de financiële en beleidsmacht achter de schermen verschoven van de politieke arena naar het domein van vermogensbeheerders en beheerders van aandelenindices. Deze partijen beheren en alloceren namelijk een steeds groter deel van het mondiale belegde vermogen. Denk aan onze pensioenpotten, maar ook aan populaire beleggingsproducten zoals ETF’s.

De economische koers in de westerse wereld wordt zo door een steeds kleinere groep minder mensen bepaald. Westerse overheden en politici omarmen het grootkapitaal om hun klimaatdoelen te verwezenlijken, denk bijvoorbeeld aan ESG en ‘groene’ beleggingen. Er is sprake van ontransparante politieke besluitvorming en een verantwoordingsprobleem. Hoe heeft het zover kunnen komen? En welke gevolgen heeft dit voor de samenleving en de economie?

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]