Grote kans op rentedaling na beleidsfout Fed

De markt speculeert op een snelle stijging van de beleidsrente door de Fed. De prijsinflatie loopt overal in de wereld op, vanwege de nieuwe lockdowns in China, de Russische inval in Oekraïne en de naweeën van de coronacrisis. De 2-jaars rente is erg snel gestegen in anticipatie op renteverhogingen en staat op het moment van schrijven al op meer dan 2,5%. De markt heeft voor dit jaar al 9 tot 12 renteverhogingen ingeprijsd.

De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, heeft al aangegeven dat de komende renteverhoging wel eens hoger uit kan pakken dan de markt nu verwacht. Dat moet hij wel doen, omdat anders de geloofwaardigheid van de Fed in het geding komt. Het verschil tussen de 2-jaars rente en de beleidsrente is namelijk erg groot geworden. Zie ook onderstaande grafiek van de situatie begin februari. Het verschil tussen de renteverwachting en de beleidsrente is sindsdien alleen maar groter geworden. Het geeft aan dat de Fed erg achter de feiten aanloopt.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]