Grote explosie in gaspijpleiding Oostenrijk

Bij een grote explosie in een verdeelstation voor aardgas nabij het Oostenrijkse Baumgarten is vandaag één persoon om het leven gekomen. Ook raakten achttien mensen gewond. De hulpdiensten rukten met in totaal veertien brandweerwagens, tien ambulances en een reddingshelikopter uit naar de plaats van het ongeluk, dat van grote afstand al te zien was aan een metershoge vlammenzee.

Volgens Gas Connect Austria is het nog onduidelijk wat de explosie precies veroorzaakt heeft. Men gaat uit van een technische fout, maar er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de werkelijke toedracht van dit ongeluk. Het knooppunt bij Baumgarten in Oostenrijk transporteert aardgas naar een groot aantal landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Slovenië en Hongarije.

Aanvoer aardgas in gevaar?

Door de explosie in het verdeelstation werd de aanvoer van aardgas via Slowakije tijdelijk stilgelegd, terwijl in Italië kortstondig de noodtoestand werd uitgeroepen. Door het wegvallen van een belangrijke aanvoerlijn van aardgas schoot de gasprijs in verschillende landen omhoog.

Dankzij een strategische reserve kwam de aardgasvoorziening van Italië niet in gevaar, maar de Italiaanse minister van Industrie Carlo Calenda maakte wel van de gelegenheid gebruik om te benadrukken hoe belangrijk het is dat Italië de Trans-Adriatic Pipeline (TAP) aanlegt. Dat is een nieuwe pijpleiding onder de Adriatische Zee richting Griekenland, die in de toekomst gebruikt kan worden om aardgas uit Rusland en Azerbeidzjan te importeren.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]