Griekenland wil ontwikkelingsbank voor infrastructuur

Griekenland wil een nieuwe ontwikkelingsbank opzetten waarmee grote infrastructurele projecten en export-georiënteerde bedrijven gefinancierd kunnen worden. Deze nieuwe Hellenic Development Bank is eigendom van de staat en zal aanvullende financiering verstrekken voor regionale projecten. Op die manier worden publieke middelen ingezet om de ontwikkeling van grootschalige projecten te versnellen.

Andere Europese ontwikkelingsbanken hebben de afgelopen jaren ook al verschillende projecten in Griekenland gefinancierd. De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) blijft tot het einde van 2020 in het land investeren. Volgend jaar zal de bank de grens van €2 miljard aan investeringen in de Griekse economie passeren.

Zijderoute

Griekenland is een van de zwakkere economieën in de Eurozone, maar het land kan in de toekomst wel een belangrijke strategische rol gaan spelen. Zo wil Rusland haar aardgas via Griekenland naar de zuidelijke landen van Europa transporteren, terwijl de Chinezen grote plannen hebben met de nieuwe Zijderoute.

De Chinezen willen van de Griekse havenstad Piraeus een overslaghaven maken, zodat containers met goederen uit China sneller naar Midden-Europa gebracht kunnen worden dan via de havens van Rotterdam of Antwerpen. Dat vereist ook veel investeringen in wegen en spoorlijnen, waarbij de komst van een nieuwe Griekse ontwikkelingsbank meer dan welkom is.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]