Griekenland, Israël en Cyprus sluiten deal voor nieuwe gaspijpleiding

Griekenland, Israël en Cyprus sluiten deal voor nieuwe gaspijpleiding

Griekenland, Israël en Cyprus sloten deze week een deal voor een nieuwe onderzeese gaspijpleiding. De pijpleiding van ongeveer 1.900 kilometer moet aardgas uit het oostelijk Middellandse Zeegebied naar Europa transporteren. Het is de verwachting dat deze pijpleiding in 2025 gereed is.

Verschillende Europese landen bereikten vorig jaar met Israël overeenstemming over het zogeheten 'EastMed' project, wat een afkorting is voor Eastern Mediterranean. Met de aanleg van deze onderzeese pijpleiding is een investering van $6 tot $7 miljard gemoeid. Zodra de pijpleiding klaar is kan deze 10 miljard kubieke meter aardgas op jaarbasis leveren. Via Italië moet het aardgas zijn weg vinden naar verschillende Europese landen.

Alternatieve route voor aardgas

Deze alternatieve route draagt bij aan een verdere diversificatie van de Europese energiemarkt. Naast Noorwegen, Rusland en Azerbeidzjan komt er ook uit de zuidoostelijke hoek aardgas binnen via de Middellandse Zee. Naast Griekenland en Cyprus hebben ook andere Europese landen dus belang bij het project.

Turkije is minder enthousiast, omdat deze pijpleiding concurreert met haar eigen aanvoerroutes, zoals de Turkstream en TANAP. De twee routes brengen aardgas uit respectievelijk Rusland en Azerbeidzjan naar de Europese markt. Ze lopen via Turkije en geven het land een strategische positie, zoals we eerder al beschreven in dit en dit artikel.

Verschillende belangrijke routes voor aardgas richting Europa

Gasvelden in de Middellandse Zee

Turkije is bovendien van mening dat ze aanspraak maakt op een deel van de gasvoorraden in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Dit zou in de toekomst een bron van geopolitieke spanningen kunnen worden. De regeringsleiders van Griekenland, Cyprus en Israël ontkenden dat deze deal gericht is tegen andere landen.

Het gebied in de oostelijke Middellandse Zee mist nog een sterke infrastructuur voor olie en gas. Ook zijn de politieke relaties tussen de betrokken landen niet altijd even goed. In dit gebied kunnen dus nog veel verschuivingen gaan plaatsvinden. Zo sloten Turkije en Libië in december al een deal over zeegrenzen in de Middellandse Zee.

Met deze deal is een economische zone ontstaan die overlapt met de route van de hierboven genoemde pijpleiding. Zo probeert Turkije meer grip te krijgen op dit nieuwe project, dat onder leiding staat van een joint-venture tussen het Griekse gasbedrijf DEPA en de Italiaanse energiegroep Edison.

Lees ook: Strijd om aardgas in oostelijke Middellandse Zeegebied

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »