Grafiek: Aandelen niet-winstgevende techbedrijven door het dak

Sinds het begin van de coronacrisis hebben aandelen van niet-winstgevende technologiebedrijven het aanzienlijk beter gedaan dan de markt. Zelfs na de recente verkoopgolf in technologieaandelen staan ze nog steeds ruim twee keer zo hoog als een jaar geleden. Dat terwijl de MSCI Europe, een index van 432 grote bedrijven verspreid over 15 Europese landen, in dezelfde periode nauwelijks gestegen is. Beleggers stapten door de lockdown maatregelen massaal in technologiebedrijven, omdat die optimaal zouden profiteren van het thuiswerken. Deze aandelen waren binnen drie maanden hersteld van de beurscrash.

Bedrijven in conventionele sectoren van de economie hadden daarentegen veel meer tijd nodig om de verliezen goed te maken. De MSCI Europe wist pas eind vorig jaar het niveau van voor de beurscrash te evenaren. Deze aandelen staan op dit moment slechts een paar procent hoger dan een jaar geleden. Aandelen van niet-winstgevende technologiebedrijven zijn in dezelfde periode in waarde verdubbeld.

Normaal gesproken worden aandelenkoersen bepaald door de winstgevendheid en de winstverwachtingen van bedrijven, maar dat blijkt niet langer een voorwaarde voor succes. Gaat de bubbel in technologieaandelen leeglopen? Of is dit het nieuwe normaal?

Aandelen niet-winstgevende techbedrijven verslaan de MSCI Europe met gemak (Grafiek via Jeroen Blokland)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Afbeelding boven artikel is afkomstig van QuoteInspector en is beschikbaar onder de Creative Commons 2.0 licentie.

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]