Goudprijs nadert record, zilver maakt inhaalslag

Goudprijs nadert record, zilver maakt inhaalslag

De goudprijs brak vrijdag door de $1.900 per troy ounce en nadert daarmee het all-time high van $1.920 van september 2011. Op de termijnmarkt werd dat record al verbroken, want een contract voor levering van goud in december noteerde vrijdagavond $1.925 per troy ounce. De goudprijs is de laatste dagen opnieuw hard gestegen, omdat beleggers zich zorgen maken over een tweede golf van het coronavirus.

Ook zilver maakte deze week een inhaalslag. De prijs van het edelmetaal steeg deze week met bijna 20% en wist daarmee een belangrijke weerstand te doorbreken. De zilverprijs stond vrijdag op $22,70 per troy ounce, het hoogste niveau in zeven jaar. Door deze spectaculaire prijsbeweging zakte de goud/zilver ratio naar 81:1. Daarmee is de verhouding tussen beide edelmetalen weer terug op het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Eind maart deden beleggers het zilver nog in de uitverkoop en steeg de ratio naar een recordniveau van 125:1.

Goudprijs breekt door de $1.900 per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Goudprijs nadert recordhoogte

De goudprijs zit al maanden in een opwaartse trend, maar door nieuwe zorgen over het coronavirus zoeken beleggers weer hun toevlucht in veilige havens. Ook daalt de waarde van de dollar, wat de stijging van de goudprijs in dollars gemeten versterkt. Daardoor wist goud deze maand zowel het niveau van $1.800 als $1.900 per troy ounce te doorbreken.

Op de termijnmarkt ligt de goudprijs de laatste maanden nog wat hoger. Veel handelaren rollen hun goudcontracten voor levering in augustus momenteel door naar december, waardoor de vraag naar dit contract stijgt. Volgens de laatste cijfers is de open interest voor het contract van december zelfs groter dan voor het contract dat in augustus afloopt. De meeste handel vindt echter plaats in het contract voor augustus.

Goud als veilige haven

Goud profiteert van een vlucht naar veilige havens, waarbij het edelmetaal steeds aantrekkelijker wordt door de lage rente. Zo levert een Amerikaanse 10-jaars lening momenteel amper 0,6% rente op, terwijl een Duitse staatslening met dezelfde looptijd momenteel een negatieve rente van bijna -0,5% heeft. De reële rente is daarmee in feite al negatief, wat zeer gunstig is voor goud.

Goud en staatsleningen worden beide gezien als veilige haven in onzekere tijden. Staatsobligaties hadden in het verleden altijd een streepje voor, omdat deze nog een stroom van inkomsten genereerden. Vandaag de dag leveren de meest veilige obligaties vrijwel geen rente meer op, waardoor dit voordeel is komen te vervallen. Bij een negatieve rente is het zelfs aantrekkelijker om vermogen in edelmetaal aan te houden. Dat verklaart de enorme vraag naar goud als alternatief beleggingsobject.

Sterke correlatie tussen goudprijs en reële rente

Wilt u meer weten? Lees dan ook onze Insider analyses:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »