Goudmijnen zien kansen met Chinese Zijderoute

Goudmijnen zien kansen met Chinese Zijderoute

De ontwikkeling van een nieuwe Zijderoute biedt ook kansen voor de Chinese goudmijnsector, zo meldt Kitco. Afgelopen weekend waren de grootste mijnbouwbedrijven in de Chinese stad Tianjin bijeen om hun plannen voor de komende jaren te bespreken. Daarin werd ook het 'One Belt One Road' initiatief van de Chinese president Xi Jinping aangehaald als belangrijke aanjager voor nieuwe investeringen in de goudmijnsector.

Song Xin, de directeur van China National Gold Group, zei tijdens deze bijeenkomst dat zijn bedrijf van plan is meer geld opzij te zetten voor exploratie in de zogeheten 'Belt and Road' landen, die volgens hem goed zijn voor 80% van de wereldwijde vraag naar goud.

Chinese Zijderoute

China National Gold Group wil haar kennis en expertise op het gebied van goudwinning gebruiken om de lastig te bereiken goudreserves in Mongolië en centraal Azië aan te boren. Directeur Song Xin riep andere landen in het 'Belt and Road' project op om meer samen te werken. "Investeren in goudprojecten in het buitenland is ook een manier om het internationale gebruik van de yuan te promoten", zo verklaarde hij tegenover Kitco.

Het Chinese staatsbedrijf Zijin Mining, een van de grootste goudproducenten in China, haalt de helft van haar omzet al uit het buitenland. Directeur George Fang liet weten dat zijn bedrijf al sinds 2005 een wereldwijde strategie hanteert en inmiddels mijnbouwprojecten heeft in verschillende landen langs de Zijderoute, zoals in Rusland, Tadzjikistan en Kirgizië.

Chinese goudmijnsector

Vorig jaar was China voor het tiende jaar op rij de grootste goudproducent ter wereld met een productie van 463,7 ton. De komende jaren wil het land die voorsprong verder uitbreiden, want in het jaar 2020 moet er zelfs meer dan 500 ton goud per jaar uit de grond komen.

China is de grootste afzetmarkt voor goud ter wereld. Om aan die grote binnenlandse vraag te kunnen voldoen investeren de grote Chinese mijnbouwbedrijven wereldwijd in de exploitatie van nieuwe mijnen, onder andere in het Verre Oosten van Rusland, waar nog veel ondergrondse goudreserves liggen.

Deze bijdrage van Geotrendlines verscheen eerder bij Argentor

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »