Goudmijnen behaalden recordmarges in 2020

Goudmijnen behaalden recordmarges in 2020

De stijging van de goudprijs was vorig jaar niet alleen gunstig voor de bezitters van goud, maar ook voor de mijnen die het edelmetaal uit de grond halen. Volgens het Britse onderzoeksbureau Metals Focus behaalde de goudmijnsector dankzij de hoge goudprijs recordmarges. Het jaar gaat zelfs de boeken in als het meest winstgevende jaar voor de sector.

De goudmijnsector kreeg in eerste instantie vooral te maken met de negatieve effecten van het coronavirus. Verschillende landen kondigden maatregelen aan, waardoor minder mensen tegelijk in de mijnen konden werken. Daar kwam bij dat het vliegverkeer enige tijd stil lag, waardoor het lastiger werd om het gemijnde goud te exporteren.

Stijging goudprijs

Verderop in het jaar verbeterde de situatie, toen de goudprijs steeg en de logistieke keten weer herstelde. In augustus bereikte de prijs van het edelmetaal zelfs een recordniveau van $2.067 per troy ounce als gevolg van economische onzekerheid, een dalende rente en vrees voor toenemende inflatie. De reële rente lag toen op een absoluut dieptepunt, waardoor de belangstelling voor het edelmetaal steeg.

Volgens cijfers van Metals Focus steeg de gemiddelde winstmarge van de goudmijnsector vorig jaar naar $828 per troy ounce. De mijnbouwsector had de voorgaande jaren al flink gesneden in de kosten, waardoor de winstmarge nog groter werd. De marge was vorig jaar veel groter dan de $666 per troy ounce tijdens de vorige bull market in 2011, toen de goudprijs een record van $1.920 per troy ounce bereikte. Toen lag de gemiddelde kostprijs namelijk hoger.

Winstmarge blijft goed

Volgens het onderzoeksbureau stegen de gemiddelde productiekosten van goudmijnen, de zogeheten all-in-sustaining cash costs (AISC), vorig jaar met slechts 1,8%. Dat terwijl de goudprijs met bijna een kwart gestegen is. Voor dit jaar verwacht Metals Focus ook een goede winstmarge voor de mijnbouwsector. Hoewel de goudprijs dit jaar meer dan 8% gedaald is blijft de winstmarge van de mijnbouwsector gezond.

"We verwachten dat de AISC dit jaar marginaal zal afnemen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door een significante vermindering van de verstoring die de COVID19 pandemie veroorzaakte. We verwachten dat de meeste mijnen nu het hele jaar op volledige capaciteit kunnen werken."

Het onderzoeksbureau merkt op dat ook zilvermijnen vorig jaar profiteerden van de forse stijging van de zilverprijs, maar dat hun winstmarges nog lang niet op recordhoogte zijn. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat de zilverprijs vorig jaar eerst nog flink daalde en pas veel later in het jaar weer opveerde. De gemiddelde productiekosten voor zilver waren vorig jaar ongeveer $12,80 per troy ounce.

Lees ook:

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »