Goud, geld en geopolitiek

Eeuwenlang vormden goud en zilver ons geld en betaalden we met gouden en zilveren muntstukken. Ook stond goud lange tijd aan de basis van ons papieren geldstelsel. Onder de goudstandaard konden burgers hun papiergeld te allen tijde inwisselen voor het edelmetaal. Bij de goudwisselstandaard was dat niet meer mogelijk.

Sindsdien hebben alleen centrale banken nog het recht om papiergeld in te wisselen voor goudstaven. In 1971 werd die band geheel verbroken. Vanaf dat moment speelde goud geen rol meer in het geldstelsel. In 2011 werd het edelmetaal door De Nederlandsche Bank (DNB) zelfs gedegradeerd tot grondstof.

Centrale banken kopen meer goud

Nu blijken centrale banken echter steeds meer goud te kopen. Ook DNB is intussen 180 graden gedraaid, want onlangs schreef ze dat goud ‘de ultieme reserve is die een gevoel van veiligheid geeft en vertrouwen schept‘. Sterker nog, als het hele systeem instort kan de goudvoorraad volgens DNB gebruikt worden als onderpand om opnieuw te beginnen.

In tijden van financieel-economische crises blijken burgers steeds terug te grijpen op goud en het papiergeld te wantrouwen. We zullen de geschiedenis van goud en geld schetsen en kijken hoe de zaken er nu voor staan. Wat kunnen we dit keer van overheden en centrale banken verwachten?

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Eric Mecking

drs. Eric Mecking is historicus, schrijver, spreker, financieel-economisch analist en adviseur. Hij heeft zich gespecialiseerd in cyclisch denken en beursanalyses. Zijn unieke cyclische beleggingssysteem - Trend Tracker - gebruikt hij om te handelen op de financiële markten en om de belangrijkste beursontwikkelingen bij te houden voor Geotrendlines.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]