Google houdt lijst van ‘dubieuze nieuwssites’ bij

Google houdt twee verschillende lijsten bij om de zoekresultaten te manipuleren. Dat schrijft de Amerikaanse site Daily Caller, die de lijsten heeft ingezien. Aan de hand van de ene lijst kan Google bepaalde zoekresultaten wegfilteren, terwijl de andere wordt gebruikt om snelle zoekresultaten te beïnvloeden. Deze bevindingen zijn opvallend, omdat de topman van Google in december nog zei dat de zoekresultaten niet handmatig worden aangepast.

Met de eerste lijst getiteld ‘webanswers_url_blacklist’ kunnen medewerkers van Google zoekresultaten van bepaalde websites blokkeren van de snelle antwoorden. Dat zijn informatieblokjes die direct onder bepaalde zoekresultaten verschijnen, zoals uitslagen van sportwedstrijden en antwoorden op vragen die je in de zoekbalk invoert.

Deze resultaten verzamelt Google van het internet, maar dat gaat niet geheel automatisch. Het bedrijf houdt een lijst bij om te voorkomen dat er in deze blokjes meningen of onjuiste informatie verschijnt. Aan de hand van deze lijst kunnen werknemers ervoor zorgen dat de resultaten van bepaalde websites niet in deze informatieblokjes worden weergegeven.

Websites op zwarte lijst

De tweede lijst getiteld ‘all_fringe_domains’ roept meer vragen op. Deze wordt automatisch samengesteld door een algoritme, dat vooral alternatieve nieuwssites in kaart brengt. Volgens de Daily Caller staan onder andere The American Spectator, Breitbart, The Gateway Pundit, Consortium News en de Free Thought Project op die lijst. Wat deze websites gemeen hebben is dat ze allemaal zeer kritische berichten publiceren over het functioneren van de overheid.

Het is de vraag waarom Google een lijst maakt van dergelijke websites. Het is denkbaar dat die lijst in de toekomst gebruikt wordt om bepaalde websites uit de zoekresultaten weg te filteren. In het verleden heeft Google ook al eens haar zoekresultaten aangepast, waardoor bepaalde websites een sterke terugval zagen in het aantal bezoekers. Het ging toen om websites die door Google als ‘offensief’ werden aangemerkt. De betreffende websites schrijven kritisch over oorlog, sociale ongelijkheid, politieke misstanden en mediabedrog.

Informatievrijheid wordt beperkt

De laatste jaren worden grote mediabedrijven als Google, Facebook en Twitter steeds meer door overheden onder druk gezet om ‘ongewenste informatie’ aan te pakken. Verschillende bloggers en alternatieve nieuwssites zijn daardoor al getroffen, bijvoorbeeld doordat hun accounts op de platforms werden afgesloten. Ook zijn er voorbeelden bekend van bloggers die geen advertentie-inkomsten meer krijgen op hun politiek gekleurde video’s. Daardoor moeten zij op andere manieren aan geld zien te komen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]