Gele hesjes in Frankrijk woest over politiegeweld

Gele hesjes in Frankrijk woest over politiegeweld

Sinds het begin van de demonstraties van de gele hesjes zijn er in Frankrijk al elf personen overleden en 1.900 demonstranten en 1.200 politieagenten gewond geraakt. Door rubberkogels zijn achttien demonstranten aan één oog blind geworden, terwijl vier slachtoffers een hand moeten missen.

De gele hesjes wijten het enorme aantal gewonden aan het harde optreden van de politie, dat onder meer traangas, rubberen kogels en granaten met rubberdeeltjes gebruikt om demonstranten uit elkaar te drijven. Deze zware wapens zijn niet dodelijk, maar kunnen wel ernstige verwondingen veroorzaken.

Extreem geweld

De New York Times sprak met verschillende slachtoffers en experts over het politiegeweld in Frankrijk. Ze bevestigen het beeld van een politiemacht die met harde hand optreedt en niet schuwt om geweld te gebruiken.

Een van de slachtoffers liep als gevolg van een rubberen kogel een verbrijzelde kaak op. In gesprek met de New York Times zei hij dat de politie tijdens de demonstraties meer bezig is met repressie dan met het beschermen van de bevolking.

Een ander slachtoffer, een 20-jarige vrouw die begin december aan één oog blind raakte door een rubberen kogel, zegt dat steeds meer demonstranten bang zijn geworden voor het politiegeweld. "Ze zijn meer offensief en repressief, blind in hun acties", zo verklaarde ze tegenover de New York Times.

Onhoudbare situatie

De Franse regering treed hard op tegen de demonstraties, omdat sommige demonstranten ook veel geweld gebruiken tegen de politie. Sommigen gooien met stenen en brandbommen of richten vernielingen aan aan winkelpanden en auto's. Aan het begin van de demonstraties was de politiemacht nog niet op volle sterkte en kwamen agenten soms in zeer benaderde situaties terecht.

Na tien weken is het nog altijd onrustig in Frankrijk. In Parijs lijken de protesten in omvang af te nemen, maar in andere steden groeit de protestbeweging. Dat zet ook de politiemacht onder druk. Sinds het begin van de demonstraties in november worden al 50 van de 60 landelijke politie-eenheden die kunnen optreden bij rellen wekelijks ingezet. Op de lange termijn is dat geen houdbare situatie.

Ook Jean-Marc Michaud, die bij demonstraties in Bordeux een oog verloor, veroordeelt het politiegeweld. Tegenover de New York Times zei hij daar het volgende over. "Ze gooien olie op het vuur met deze attitude. We vragen om betere leefomstandigheden, maar we worden behandeld als criminelen."

Politieagenten in het nauw bij de Arc de Triomphe tijdens demonstraties op 1 december

Voorbeelden van politiegeweld tegen demonstranten

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »