Gazprom geeft akkoord voor nieuwe pijpleiding naar China

Gazprom geeft akkoord voor nieuwe pijpleiding naar China

Terwijl Westerse landen sancties opleggen aan Rusland maakt Gazprom plannen voor een nieuwe pijpleiding. Zo ondertekende het Russische energiebedrijf vandaag een contract voor de aanleg van de Soyuz Vostok. Dit is een nieuwe pijpleiding waarmee Gazprom in de toekomst ook gas via Mongolië naar China kan exporteren. Deze nieuwe route krijgt een doorvoercapaciteit van maximaal 50 miljard kubieke meter gas per jaar.

In een kort persbericht lezen we dat de betrokken partijen een actieplan hebben ondertekend voor de komende drie jaar en dat het ontwerpcontract is getekend. Volgens Gazprom topman Alexey Miller is daarmee is de praktische fase van het project ingegaan. De nieuwe pijpleiding ligt in het verlengde van de nog aan te leggen Power of Siberia 2 en vormt daarmee een belangrijkste schakel in het Russische gasnetwerk.


Europa en China zullen concurreren voor gas

Als deze twee pijpleiding gereed zijn heeft Rusland niet alleen een extra route om aardgas aan China te leveren, ook komt er dan een verbinding tussen het westelijke en oostelijke gasnetwerk. Dat betekent dat Rusland in de toekomst ook gas dat bestemd is voor Europa kan omleiden naar China. Daarmee wordt Gazprom minder afhankelijk van Europa, momenteel nog de grootste afnemer van Russisch gas.

Het zal nog een aantal jaar duren voordat deze nieuwe pijpleidingen gereed zijn, maar als het zover is krijgt Rusland een sterkere onderhandelingspositie op de energiemarkt. De concurrentiepositie van Europese landen zal verslechteren. Zij moeten dan concurreren met China, de snelst groeiende afzetmarkt voor gas. Dat terwijl Europese landen voor bijna 40% van hun gas afhankelijk zijn van Rusland. En dat zal niet zomaar veranderen.

Rusland kan met nieuwe pijpleidingen via Mongolië gas leveren aan China

Nieuwe energiecontracten met China

Gazprom ondertekende in 2014 al een contract met China om voor de komende dertig jaar gas te leveren. De twee landen bereikten een overeenkomst over levering van 38 miljard kubieke meter gas per jaar, goed voor een totale waarde van $400 miljard. Daarvoor bouwde Rusland de Power of Siberia pijpleiding, die eind 2019 in gebruik werd genomen. Met een nieuwe route via Mongolië kan Rusland in de toekomst nog meer gas aan China leveren.

Begin februari bereikten de twee landen nog een akkoord over levering van gas voor de komende 25 jaar. Opvallend aan deze deal is dat China het gas niet in dollars, maar in euro's zal afrekenen. De eerste levering onder dit nieuwe contract zal binnen twee tot drie jaar moeten plaatsvinden.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »