Gaat het echt zo goed met de Nederlandse economie?

Gaat het echt zo goed met de Nederlandse economie?

Een week geleden gaf Klaas Knot in het tv-programma Buitenhof de Nederlandse economie een 9 als rapportcijfer. Volgens de president van De Nederlandsche Bank draait de economie goed. We hebben een begrotingsoverschot, een dalende staatsschuld, uitzonderlijk lage werkloosheid terwijl de inflatie nog altijd relatief laag blijft. Maar staat de economie er echt zo goed voor als Klaas Knot stelt?

Econoom en dagelijks beurscommentator Kees de Kort plaatste bij BNR Nieuwsradio een aantal kritische kanttekeningen bij dit rapportcijfer. Hij verwijt Knot dat hij alleen naar de meest gunstige economische factoren kijkt. Zou hij alle factoren meenemen, dan zou daar een heel ander rapportcijfer uitkomen, volgens De Kort. Hij noemt onder andere de problemen op de huizenmarkt, de slechte economische situatie van veel zzp'ers en de almaar toenemende private schulden.

"Als je je alleen op de plussen concentreert, dan staat bijna iedere economie er goed voor. Wij kijken naar de economie in zijn totaliteit. En we hebben dan particuliere schulden die vrij hoog zijn, de huizenmarktbubbel, de huren, zzp'ers met een laag salaris...

Het punt is niet alleen dat de huizenprijzen hoog zijn, maar dat ook de huren daardoor omhoog gaan. Dus als jij onder de dertig bent en je geen topsalaris hebt, dan betaal je een krankzinnig bedrag aan huur. Het besteedbaar inkomen staat dan ook onder druk.

Een van de bijvangsten van de onbegrijpelijk lage rente is dat mensen niet minder gaan sparen, maar juist meer gaan sparen, omdat ze het niet vertrouwen en niet begrijpen. Het is dus geen toeval dat de Nederlandse economische groei aan het afzwakken is en niet aan het toenemen, ondanks het feit dat het allemaal zo goed gaat."

De Kort is ook zeer kritisch over de plannen van de Nederlandse regering en het voorstel van de Europese Centrale Bank om de economie meer te stimuleren.

"Stel je nou voor dat er helikoptergeld komt... Wat denk je wat het betekent voor het vertrouwen als er [spreekwoordelijk] een helikopter boven Nederland vliegt en geld uitstrooit. Dan is er iets niet goed in Nederland, dan is er iets heel erg mis als we gewoon geld krijgen van iemand. Daar worden we nerveuzer van, dat geld gaan we lekker sparen en dat gaan we oppotten.

Het is niet alleen economie, het is ook psychologie. Hoe worden dingen ervaren? Wat betekent het? En dat is het met de zzp'ers ook. De bovenkant van de zzp-markt, als je echt iets goed kunt, dan ben je de koning. Maar een heleboel mensen moeten behoorlijk hard bikkelen voor heel weinig salaris. Ik denk niet dat die mensen gaan zeggen dat de Nederlandse economie een negentje heeft."

Het zou goed zijn voor het publieke debat als criticasters als Kees de Kort eens tegenover Klaas Knot worden neergezet.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »