Frankrijk, Spanje en Portugal investeren in aardgas

De regeringsleiders van Frankrijk, Spanje en Portugal hebben onlangs overeenstemming bereikt over nieuwe investeringen in hun energiemarkt. De drie landen willen hun netwerk van aardgasleidingen verder ontwikkelen, zodat het makkelijker wordt om aardgas te importeren en tussen de drie landen te distribueren.

Deze nieuwe investeringen zijn volgens de regeringsleiders nodig om minder afhankelijk te worden van aardgas uit Rusland. Portugal wil ook investeren in meer opslagcapaciteit voor vloeibaar aardgas, die in de toekomst gebruikt kan worden om Spanje en Frankrijk van voldoende gas te kunnen voorzien. Ook worden Spanje en Portugal op deze manier beter aangesloten op het gasnetwerk van Frankrijk.

De investeringen in het aardgasnetwerk kunnen een bijdrage leveren aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen, omdat aardgas een relatief schonere energiebron is. Door het netwerk voor aardgas uit te breiden kunnen er namelijk meer kolencentrales vervangen worden.

Energiekabel

De drie landen willen niet alleen investeren in een verbetering van het aardgasnetwerk, maar ook in een Europees stroomnet. Zo komt er een nieuwe 370 kilometer lange stroomkabel door de Golf van Biskaje, waardoor tot twee keer zoveel stroom van Spanje en Portugal naar Frankrijk geëxporteerd kan worden. De Europese Investeringsbank (EIB) zal een deel van dit €578 miljoen kostende project financieren.

Met deze nieuwe investeringen krijgt het Iberisch schiereiland een betere aansluiting op de Europese energiemarkt. Ook krijgt Europa dan meer mogelijkheden om aardgas uit andere landen te importeren, zoals Algerije, Qatar en de Verenigde Staten. In combinatie met extra opslagcapaciteit en een mogelijke gaspijpleiding door Catalonië wordt West-Europa dan minder afhankelijk van het aardgas uit Rusland.

Frankrijk, Spanje en Portugal investeren in energienet (Bron: Europese Commissie)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.