Frankrijk, Spanje en Portugal investeren in aardgas

De regeringsleiders van Frankrijk, Spanje en Portugal hebben onlangs overeenstemming bereikt over nieuwe investeringen in hun energiemarkt. De drie landen willen hun netwerk van aardgasleidingen verder ontwikkelen, zodat het makkelijker wordt om aardgas te importeren en tussen de drie landen te distribueren.

Deze nieuwe investeringen zijn volgens de regeringsleiders nodig om minder afhankelijk te worden van aardgas uit Rusland. Portugal wil ook investeren in meer opslagcapaciteit voor vloeibaar aardgas, die in de toekomst gebruikt kan worden om Spanje en Frankrijk van voldoende gas te kunnen voorzien. Ook worden Spanje en Portugal op deze manier beter aangesloten op het gasnetwerk van Frankrijk.

De investeringen in het aardgasnetwerk kunnen een bijdrage leveren aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen, omdat aardgas een relatief schonere energiebron is. Door het netwerk voor aardgas uit te breiden kunnen er namelijk meer kolencentrales vervangen worden.

Energiekabel

De drie landen willen niet alleen investeren in een verbetering van het aardgasnetwerk, maar ook in een Europees stroomnet. Zo komt er een nieuwe 370 kilometer lange stroomkabel door de Golf van Biskaje, waardoor tot twee keer zoveel stroom van Spanje en Portugal naar Frankrijk geëxporteerd kan worden. De Europese Investeringsbank (EIB) zal een deel van dit €578 miljoen kostende project financieren.

Met deze nieuwe investeringen krijgt het Iberisch schiereiland een betere aansluiting op de Europese energiemarkt. Ook krijgt Europa dan meer mogelijkheden om aardgas uit andere landen te importeren, zoals Algerije, Qatar en de Verenigde Staten. In combinatie met extra opslagcapaciteit en een mogelijke gaspijpleiding door Catalonië wordt West-Europa dan minder afhankelijk van het aardgas uit Rusland.

Frankrijk, Spanje en Portugal investeren in energienet (Bron: Europese Commissie)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]