Frankrijk zet legermacht in tegen relschoppers

De Franse regering zet komend weekend militaire anti-terreureenheden in om openbare gebouwen te beschermen tegen demonstraties van de gele hesjes, zo meldt Bloomberg. De speciale eenheden, die worden ingezet bij anti-terreuroperaties, zullen in Parijs worden opgesteld om de orde te bewaken.

Een woordvoerder van de Franse regering, Benjamin Griveaux, liet weten dat deze eenheden niet zullen optreden tegen demonstranten en relschoppers. Ze zullen op een aantal plekken in de stad en bij publieke gebouwen worden opgesteld om de orde te bewaken.

“Na het zien van nieuwe vormen van geweld op zaterdag zullen er noodmaatregelen genomen worden om de slagkracht van de veiligheidstroepen te versterken. Individuen hebben besloten om de democratie en haar symbolen aan te vallen. Dit zijn geen demonstranten meer, maar relschoppers. Dat is een belangrijk onderscheid om te maken. Demonstranten worden beschermd door de wet, relschoppers niet.”

Demonstratieverbod

De Franse premier Edouard Philippe besloot naar aanleiding van de vernielingen van afgelopen weekend dat er op bepaalde plekken in Parijs niet meer gedemonstreerd mag worden. Vanaf komende zaterdag mogen er geen demonstraties meer gehouden worden in de wijken die het meest hebben geleden onder het geweld. Ook liet hij weten dat de politiechef van Parijs is vervangen, omdat de politie er afgelopen zaterdag volgens de premier “niet in slaagde de orde op een juiste manier te handhaven”.

Philippe haalde ook hard uit naar mensen die actief zijn op sociale media. Niet alleen de mensen die deelnemen aan de rellen, maar ook diegene die het op sociale media promoten of goedkeuren zijn volgens de premier medeplichtig. “Zij zullen daar verantwoordelijkheid voor moeten dragen”, zo zij hij in een verklaring.

Demonstraties gele hesjes houden aan

Afgelopen zaterdag liepen demonstraties van de gele hesjes opnieuw uit op rellen. Bepaalde groepen begonnen met stenen te gooien naar de politie. Ook werden gevels van winkelruiten, restaurants en bankgebouwen vernield, waarbij ook plunderingen plaatsvonden.

De ‘gele hesjes’ demonstreren nu al vier maanden tegen de regering. Iedere zaterdag brengen de demonstraties in verschillende Franse steden duizenden mensen op de been. In de meeste gevallen verlopen deze protesten vreedzaam, maar in Parijs is de situatie al meerdere keren uit de hand gelopen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]