Franse minister: "Europa moet relatie met Rusland herstellen"

Franse minister: "Europa moet relatie met Rusland herstellen"

De tijd is gekomen om het wantrouwen tussen Europa en Rusland te verminderen, omdat zij op strategisch en economisch niveau partners zouden moeten zijn. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian na afloop van een ontmoeting met zijn Russische collega Sergei Lavrov in Moskou.

De Franse ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken waren afgelopen maandag op bezoek in Rusland om te praten met hun Russische collega's. Het was de eerste keer sinds 2014 dat vertegenwoordigers van beide landen weer in deze samenstelling bij elkaar kwamen.

Sancties

Frankrijk en Rusland begonnen in 2002 met een jaarlijkse bijeenkomst in deze samenstelling, maar door de ontwikkelingen in Oekraïne kwam daar in 2014 een einde aan. De bijeenkomsten maakten plaats voor Europese sancties tegen Rusland, die tot op de dag van vandaag actief zijn.

Volgens Jean-Yves Le Drian is het nu nog te vroeg om de sancties tegen Rusland op te heffen. Wel is hij van mening dat de situatie de afgelopen jaren in positieve zin is veranderd. Ondanks de verschillende posities ten aanzien van verschillende geopolitieke kwesties zoekt Frankrijk naar een manieren om de relatie met Rusland te verbeteren.

Verbetering van de relatie

Zo nodigde de Franse president Emmanuel Macron voorafgaand aan de G7 bijeenkomst zijn Russische collega Poetin uit in het kasteel van Brégançon aan de Franse zuidkust. Daar probeerde hij het idee van een Europa van Lissabon tot Vladivostok nieuw leven in te blazen. Hij zei na afloop van die bijeenkomst dat de toekomst van Rusland in Europa ligt.

Macron zei op 27 augustus in een toespraak dat het zeer onverstandig is om Rusland weg te duwen van Europa. Daardoor zou Rusland geïsoleerd kunnen raken, wat tot meer internationale spanningen kan leiden. Tegelijkertijd moet Europa zich volgens de Franse president niet zwak opstellen tegenover Rusland.

Gezamenlijke belangen

De relatie tussen Europa en Rusland raakte bekoeld door het aanhoudende geweld in Oekraïne, de aansluiting van de Krim bij Rusland en de verdenking van betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van vlucht MH17. Dat laatste wordt niet alleen door Rusland, maar ook door Maleisië ontkend. Ook heeft Rusland de afgelopen jaren steun verleend aan de Syrische president Assad, terwijl Westerse landen juist geprobeerd hebben om zijn regering omver te werpen.

Ondanks deze gebeurtenissen hebben Rusland en Europa een belangrijke handelsrelatie, bijvoorbeeld ten aanzien van de Europese energievoorziening. Zo importeert Europa nog altijd grote hoeveelheden olie en gas uit Rusland. Dat ziet ook de Franse minister Jean-Yves Le Drian. Hij zei daar het volgende over: "Onze verdeeldheid gaat ten koste van onze gezamenlijke belangen. Deze dialoog kan alleen productief zijn als deze wordt beantwoordt en tastbare, concrete resultaten oplevert."

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »