Frankrijk en Duitsland zullen zakelijke belangen in Iran verdedigen

Frankrijk en Duitsland hebben aangegeven dat ze hun uiterste best zullen doen om de belangen van het bedrijfsleven ten aanzien van Iran veilig te stellen. Met het besluit van Trump om zich terug te trekken uit de deal met Iran komen er nieuwe Amerikaanse sancties tegen het land, die gericht zijn tegen belangrijke sectoren als de olie- en gaswinning, raffinage en de financiële sector.

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz zei woensdag dat Duitsland alles binnen haar mogelijkheden zal doen om ervoor te zorgen dat Europese bedrijven zo min mogelijk hinder ondervinden. Hij voegde eraan toe dat het nog even kan duren voordat duidelijk is hoe groot de impact van de nieuwe Amerikaanse sancties is.

Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian liet zich uit over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot Iran en de Amerikaanse sancties. Hij zei dat hij met het Franse bedrijfsleven om tafel zal gaan en dat hij er alles aan zal doen om hun belangen te beschermen.

Eenduidige positie tegenover sancties

In reactie op de nieuwe Amerikaanse sancties riep autofabrikant Peugeot de Europese Unie op een eenduidige positie ten aanzien van het Amerikaanse sanctiebeleid te formuleren. De Franse vliegtuigfabrikant Airbus liet weten de situatie nauwlettend in de gaten te houden, al ziet het vooruitzicht er niet gunstig uit. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin liet dinsdag weten dat de licentie van van zowel Airbus als Boeing om passagiersvliegtuigen te leveren aan Iran zal worden ingetrokken.

Eind 2016 wist Airbus nog een deal te sluiten voor de levering van honderd nieuwe vliegtuigen aan Iran, maar onder de nieuwe Amerikaanse sancties dreigt het bedrijf nu miljarden aan opdrachten mis te lopen. Het Amerikaanse Boeing sloot later een deal voor de verkoop van tachtig nieuwe toestellen aan Iran, maar ook deze afspraken staan nu ook op losse schroeven. De twee vliegtuigfabrikanten kunnen daardoor tot wel $39 miljard aan opdrachten mislopen, aldus de Washington Post.

Economische isolatie

Het doel van de Amerikaanse sancties is om Iran te isoleren en de economische groei van het land af te remmen. Dat gaat vooral ten koste van de Iraanse bevolking, maar ook ten koste van bedrijven elders in de wereld die sinds de internationale nucleaire deal weer zaken willen doen met het land. Zo wist Frankrijk in 2017 haar export naar het land te verdubbelen tot €1,5 miljard. Tel je daar de import van goederen uit Iran bij op, dan komt het totale handelsvolume tussen beide landen over het afgelopen jaar uit op €3,8 miljard, het hoogste niveau in negen jaar.

Net als Frankrijk zijn er veel andere Europese landen die kansen zien om handel te drijven met Iran. Het gaat dan niet alleen om het importeren van olie, maar ook om de export van machines en onderdelen. Door de sancties van de laatste jaren is er in het land een schaarste aan reserve-onderdelen ontstaan die nodig zijn om auto’s en vliegtuigen te kunnen repareren.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]