Frankrijk en Duitsland tekenen verdrag voor meer samenwerking

De regeringsleiders van Duitsland en Frankrijk hebben deze week in Aken een nieuw verdrag ondertekend. Daarmee proberen de twee landen het voortouw te nemen in het versterken van de banden tussen Europese landen. Het verdrag regelt niet alleen verdere samenwerking tussen beide landen, ook moet het een signaal afgeven tegen het opkomende nationalisme.

Het nieuwe verdrag werd getekend in de Duitse stad Aken en markeert de 56e verjaardag van het Elysée verdrag dat in 1963 door Charles de Gaulle en Konrad Adenauer werd ondertekend. Het nieuwe 16 pagina’s tellende document regelt verdere samenwerking op gebieden als economie, defensie en diplomatie. De regeringsleiders zeiden daar het volgende over.

“We doen dit omdat we in speciale tijden leven en omdat we in deze tijden resolute, duidelijke, uitgesproken en toekomstgerichte antwoorden nodig hebben.” – Angela Merkel

“In een tijd waarin Europa bedreigd wordt door nationalisme, dat van binnenuit groeit, moeten Duitsland en Frankrijk hun verantwoordelijkheid nemen en de weg voorwaarts tonen.” – Emmanuel Macron

Meer samenwerking

Uit het verdrag wordt duidelijk dat beide landen zich blijven committeren aan de militaire alliantie van de NAVO. Ook pleit Duitsland voor een permanente positie in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben een permanent lidmaatschap in dit internationale orgaan.

Met dit verdrag proberen Duitsland en Frankrijk ook een soort voorbeeldfunctie te vervullen. In hun toespraken maken Merkel en Macron duidelijk dat verdere samenwerking de beste manier is om vrede en veiligheid op het continent te waarborgen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.