Fitch dreigt met afwaardering Verenigde Staten

Kredietbeoordelaar Fitch dreigt de kredietstatus van de Verenigde Staten te verlagen, indien de regering er de komende maanden niet in slaagt het schuldenplafond te verhogen. Naar verwachting zal de Amerikaanse regering eind maart of begin april door alle opties heen raken om geld beschikbaar te maken, wat betekent dat het wettelijke maximum voor de staatsschuld voor die tijd verhoogd moet worden.

Volgens de kredietbeoordelaar kan de Amerikaanse overheid haar hoogste ‘AAA’ kredietstatus ook verliezen als ze er niet in slaagt alle binnenlandse verplichtingen na te komen, zelfs als het ministerie van Financiën voldoet aan al haar verplichtingen aan de obligatiehouders.

Schuldenplafond

Het schuldenplafond is een terugkerend fenomeen in de Verenigde Staten, dat steeds vaker door de oppositie gebruikt wordt om de regering onder druk te zetten. In augustus 2011 werd er pas op het allerlaatste moment een akkoord bereikt over de verhoging van de schuldenlimiet, met als gevolg dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s besloot de kredietstatus van de Verenigde Staten te verlagen tot AA+. Die verlaging is sindsdien niet meer teruggedraaid.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]