Wie financiert de Amerikaanse staatsschuld?

Veel beleggers vragen zich af hoe het mogelijk is dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties nauwelijks stijgt, ondanks het feit dat de Federal Reserve gestopt is met haar opkoopprogramma, dat ze de rente al zeven keer verhoogd heeft en dat landen als China en Rusland gestopt zijn met het accumuleren van nog meer Amerikaanse staatsleningen. Zelfs de fiscale stimuleringsplannen van de regering Trump lijken nauwelijks impact te hebben op de rente die het land betaalt over haar staatsschuld.

Sinds 2016 is de rente op Amerikaanse staatsobligaties weliswaar gestegen, maar in historisch opzicht is de huidige rente van bijna 3% voor 10-jaars leningen nog steeds uitzonderlijk laag. De rente is vergelijkbaar met vijf jaar geleden, toen de Amerikaanse centrale bank nog volop staatsobligaties uit de markt haalde. Hoe kan het dat de rente niet verder stijgt? En wie financiert de Amerikaanse tekorten?

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]