Financiële onrust neemt toe: dollarswaps bij Zwitserse centrale bank stijgen

Wanneer financiële instellingen en hedgefondsen moeilijk aan dollarliquiditeit kunnen komen, is dat meestal een slecht teken. Dat gebeurde bijvoorbeeld in september 2019, toen de repomarkt dreigde vast te lopen. Het betekent doorgaans dat de markt onvoldoende dollars kan verkrijgen in ruil voor onderpand of alleen tegen ongunstige voorwaarden. Dan kan de liquiditeit in de markt opdrogen. De Federal Reserve greep acuut in door liquiditeit in deze markt te pompen. In het uiterste geval kan de Fed direct dollars beschikbaar te stellen via zogeheten dollar swaplines.

Afgelopen maart was er door de coronacrisis opnieuw sprake van illiquiditeit in de mondiale dollarmarkt. De Fed besloot ongelimiteerd staatsleningen op te kopen en kwam later zelfs met een opkoopprogramma voor bedrijfsleningen en ETF’s. Omdat de dollar mondiaal wordt gebruikt als transactievaluta moest de Fed voor het eerst sinds de kredietcrisis van 2008 weer dollarswaps met andere centrale banken heropenen. Banken buiten de VS konden daarmee aan schaarse dollars komen via hun eigen centrale bank.

In de zomer leek de rust op de financiële markten weer teruggekeerd. Centrale banken maakten minder gebruik van de dollarswaps met de Fed. Banken en andere financiële instellingen kregen weer vertrouwen in elkaar en genereerden onderling zelf weer dollarliquiditeit. Maar nu het einde van het jaar nadert lijkt de krapte in de geldmarkt weer toe te nemen. De eerste dollarswaps zijn alweer in gebruik genomen. Wat is er nu weer aan de hand?

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]