De Andere Financiële Krant gelanceerd

De Andere Financiële Krant gelanceerd

Tien jaar na het uitbreken van de grootste financiële crisis sinds de 'Grote Depressie' zijn er nog steeds veel vraagtekens over ons financiële systeem. De economie groeit weer en de grootste problemen lijken achter ons te liggen, maar tegelijkertijd zijn de wereldwijde schulden alleen maar verder toegenomen en zijn de grootste banken juist groter geworden. Dat waren juist twee belangrijke factoren die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de crisis. Verschillende experts en insiders waarschuwen dan ook dat ons financiële systeem vandaag de dag minstens zo kwetsbaar is als voor de grote crisis van 2008.

Welke lessen hebben we geleerd van het faillissement van Lehman Brothers? En functioneert ons geldsysteem na alle crisismaatregelen van verschillende centrale banken nog wel zoals het zou moeten? Zijn er misschien alternatieve geldsystemen die het overwegen waard zijn? En hoe bestendig is een internationale monetair en financieel systeem dat gebaseerd is op de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt? En zijn er in deze onzekere tijden goede redenen om terug te grijpen op goud als veilige haven? Deze onderwerpen en nog veel meer worden behandeld in De Andere Financiële Krant, de tweede editie van de Andere Krant.

Dit is wat de makers schrijven over de tweede editie van De Andere Krant met als thema geld en het financiële systeem.

De Andere Financiële Krant

"Het huidige financiële systeem is een vast gegeven waar weinig tot geen principiële vragen over worden gesteld. Het ontbreekt aan kennis over de principes waarop ons systeem gestoeld is en juist daar zal het in deze krant veel over gaan. Door samen te werken met de stichting Ons Geld stellen we het gegeven van geldcreatie ter discussie. George van Houts legt uit waarom hij gegrepen is door de strijd van ons Geld en op pagina 12 wordt uitgelegd hoe we het huidige systeem zouden kunnen transformeren.

Willem Middelkoop, Rein de Vries en Ad Broere hebben alle drie boeken geschreven die ons begrip geven van de ontstaansgeschiedenis van een financiële elite en de methodes die gehanteerd worden om hun grip op de samenleving te behouden en vergroten.I nternationale bijdragen zijn er van Paul Craig Roberts en Stephen Lendman. Roberts legt uit hoe niet Griekenland maar banken gered werden door de miljarden aan steun. Lendman geeft de financiële achtergrond van de oorlog in Libië en toont aan dat het mainstream narratief (bevrijding van het volk door het afzetten van een dictator) alleen voor de bühne is gebruikt.

Frank Knopers, oprichter van weblog Geotrendlines, en Eric van de Beek, auteur van De Andere Krant en Novini analyseren Nederland schuldenland, de opkomst van lokaal geld, het verdwijnen van contant geld, wat te doen met de huidige rentestand en de rol van Goud. Toine Manders legt uit waarom belasting diefstal is. Genoeg te lezen en genoeg om over na te denken. Voor iedereen die verdieping zoekt na het lezen in deze krant hebben we opnieuw een boekenpagina met ondersteunende literatuur samengesteld.

De krant begin echter met een artikel over leven zonder geld. Als makers van deze krant zouden we veel (geld?) over hebben voor een wereld waar geld slechts een middel is. Door geld als doel verliest alles zijn waarde. We leven in en wereld met voldoende middelen om iedereen een menswaardig bestaan te geven maar zitten gevangen in een financiële werkelijkheid die ongelijkheid in de hand werkt. De eerste stap naar verandering is bewustwording en daar hopen we een steentje aan bij te dragen."

Over de Andere Financiële Krant

De Andere Krant zal net als de vorige editie met het thema Rusland gratis door heel Nederland verspreid worden. Ook is het mogelijk om een groter aantal exemplaren van de krant te bestellen via de website. Iedereen die wil helpen met het verspreiden van de krant kan op deze pagina meer informatie vinden. Nadat alle kranten verspreid zijn zal ook de digitale versie online verschijnen. Houdt ook de Facebook pagina van De Andere Krant in de gaten voor meer informatie.

Voor wat betreft de financiering is de Andere Krant volledig afhankelijk van donaties. De krant wordt gemaakt met een beperkt budget en draait voor het grootste gedeelte op vrijwilligers (alle auteurs hebben kosteloos meegewerkt). Wilt u dit initiatief ondersteunen met een financiële bijdrage? Klik dan hier.

Tip: Op woensdag 26 september organiseert De Andere Krant een bijeenkomst waar u kunt meepraten over alle onderwerpen die in deze krant aan bod komen. Klik hier voor meer informatie.

De Andere Financiële Krant

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »