Federal Reserve werkt aan digitale dollar

De Federal Reserve is op grote schaal bezig met de ontwikkeling van een digitale dollar. Dat zei de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, in een interview met het programma ’60 Minutes’. Hij sprak van een ‘zeer groot en zeer complex project’, dat draait om het begrijpen van de technologie en het verkennen van de mogelijkheden. Daarom zoekt de centrale bank een samenwerking met het Amerikaanse Congres om deze digitale munt te ontwikkelen.

Verschillende centrale banken werken aan een nieuwe vorm van digitaal centralebankgeld. Daarmee proberen ze te anticiperen op verdere digitalisering van het betalingsverkeer en de opkomst van cryptovaluta. Ook de Federal Reserve heeft plannen voor een nieuw soort digitale munt, waarmee mensen zonder tussenkomst van banken kunnen betalen.

Digitale dollar?

Het betalingsverkeer loopt vandaag de dag al overwegend digitaal, namelijk via betaalsystemen van verschillende banken. De essentie van digitaal centralebankgeld is dat mensen ook zonder tussenkomst van banken met elkaar kunnen betalen, bijvoorbeeld via een wallet op de mobiele telefoon. Daarmee lijkt digitaal centralebankgeld op cryptovaluta als Bitcoin, met als fundamenteel verschil is dat er in het eerste geval nog steeds een centrale bank tussen zit die alle betalingen verwerkt.

Het is nog onduidelijk hoe centrale banken hun digitale munten gaan positioneren ten opzichte van het reguliere betalingsverkeer. Ook de Federal Reserve denkt nog na over dit complexe vraagstuk. “We hebben nog geen besluit over genomen, omdat de vraag is in hoeverre mensen ervan zullen profiteren. Die vraag moeten we eerst goed beantwoorden. Ook moeten we het publiek en het Congres in dit proces betrekken, omdat dit een belangrijke stap is.”

Centrale banken proberen met digitaal centralebankgeld mee te spelen in de evolutie van geld. Het blijft echter onduidelijk welk probleem zij denken op te lossen met de ontwikkeling van een nieuw soort digitaal geld. Het lijkt vooral een poging om de opmars van virtuele munten te stoppen, omdat overheden en centrale banken daar nauwelijks invloed op uit kunnen oefenen.

Lees meer op Geotrendlines Insider:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]