Federal Reserve verlaagt rente met 50 basispunten

De Federal Reserve heeft de rente vandaag met 50 basispunten verlaagd naar een bandbreedte van 1% tot 1,25%. In een toelichting schrijft de centrale bank dat de fundamenten voor de Amerikaanse economie nog steeds sterk zijn, maar dat het coronavirus een steeds grotere bedreiging vormt. Het besluit om de rente per direct te verlagen is opmerkelijk, omdat de centrale bank daar normaal gesproken mee wacht tot een officiële bijeenkomst. De eerstvolgende vergadering van de FOMC staat gepland voor 17 en 18 maart.

Met deze plotselinge renteverlaging is de beleidsrente weer terug op het niveau van 2017. Daarmee zijn vijf van de negen renteverhogingen sinds 2015 weer ongedaan gemaakt. De Fed begon in het voorjaar van 2019 de rente te verlagen in reactie op toenemende stress op de financiële markten. Door die stress gingen de aandelenkoersen eind 2018 al hard onderuit. Het afgelopen jaar volgden er nog twee renteverlagingen en in september moest de centrale bank zelfs ingrijpen op de repomarkt.

Fed verlaagt rente met 50 basispunten naar 1 tot 1,25 procent (Bron: Bloomberg)

Renteverlaging zet goudprijs hoger

Deze nieuwe renteverlaging komt niet geheel onverwacht, want afgelopen vrijdag bracht de Fed al een opmerkelijke verklaring naar buiten. In een kort persbericht liet de centrale bank weten bereid te zijn nieuwe maatregelen te nemen. Ook anticipeerden veel analisten en beleggers de laatste dagen al op een verlaging van de rente. Goldman Sachs verwacht dat de Fed de rente in de eerste helft van dit jaar met in totaal een heel procentpunt zal verlagen.

Deze tussentijdse renteverlaging brengt de financiële markten na een volatiele week opnieuw in beweging. De aandelenmarkten reageerden licht positief op het besluit, terwijl de goudprijs ruim 2% omhoog schoot naar $1.635 per troy ounce en €47.000 per kilo. De zilverprijs steeg met ruim 3% nog harder, tot meer dan €500 per kilo.

Goudprijs schiet omhoog na tussentijdse renteverlaging Federal Reserve

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]