Federal Reserve houdt noodloket voor banken langer open

De Federal Reserve heeft vorige week besloten het noodloket voor banken langer open te houden. Tot en met 10 oktober zal de centrale bank dagelijks tenminste $75 miljard aan liquiditeit beschikbaar stellen aan de bankensector. Zogeheten ‘overnight‘ operaties, waarbij banken voor minder dan 24 uur liquiditeit aanvragen.

Daarnaast zal de centrale bank deze week de liquiditeitssteun ook voor een langere looptijd van 14 dagen aanbieden. Op drie verschillende momenten kunnen banken voor tenminste $30 miljard aan activa bij de Federal Reserve aanbieden in ruil voor dollars. Hieronder het volledige steunprogramma.

Federal Reserve houdt noodloket voor banken langer open (Bron: Federal Reserve)

Meer liquiditeitssteun voor banken

De Federal Reserve accepteert staatsobligaties en hypotheekleningen als onderpand voor de liquiditeitssteun. Deze activa parkeert de centrale bank op haar balans, om deze aan het einde van de looptijd weer aan te bieden aan de banken. Deze bedragen zijn niet cumulatief, maar tegelijkertijd staat er ook geen maximum bij. De centrale bank spreekt van tenminste $75 miljard, wat betekent dat het totaal ook hoger kan uitvallen.

Met dit nieuwe programma zijn de liquiditeitsproblemen in de Amerikaanse bankensector tot 10 oktober afgedekt. De Federal Reserve zal dan bepalen of het noodloket langer open moet blijven of dat er andere aanpassingen nodig zijn om de rente binnen de gewenste bandbreedte te houden.

Er gaan al geruchten dat de centrale bank tijdens haar volgende bijeenkomst op 29 en 30 oktober een nieuwe ronde van quantitative easing zal bespreken. Daarmee zou het opkoopprogramma een permanent karakter krijgen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]