Federal Reserve gaat voor $60 miljard per maand obligaties opkopen

De Federal Reserve gaat met ingang van 15 oktober voor $60 miljard per maand aan obligaties opkopen. Dat maakte de centrale bank vandaag bekend op haar website. Afgelopen woensdag schreven we op Geotrendlines al over de komst van nieuwe monetaire stimulering, maar nu heeft de centrale bank ook alle details vrijgegeven.

De Amerikaanse centrale bank wil tenminste tot het tweede kwartaal van volgend jaar obligaties opkopen. Dat betekent dat het balanstotaal in totaal met een paar honderd miljard zal toenemen. Volgens de centrale bank is deze ingreep nodig om er zeker van te zijn dat er voldoende reserves in het banksysteem zijn. Ook blijft de centrale bank eerder aangekochte obligaties doorrollen.

Noodloket voor banken blijft langer open

Naast dit opkoopprogramma zal de Federal Reserve tenminste tot januari liquiditeit beschikbaar stellen via zogeheten repo operaties. Dat is opmerkelijk, omdat deze steunfaciliteit voor banken niet zo lang geleden nog tot november werd verlengd. Blijkbaar vind de centrale bank het nodig om de markt nu alvast gerust te stellen en het noodloket twee maanden langer open te houden.

Het noodloket houdt in dat banken dagelijks voor $75 miljard aan obligaties kunnen aanbieden in ruil voor liquiditeit. Daarnaast zal de centrale bank tot en met januari twee keer per week langlopende repo operaties uitvoeren. Daarvoor stelt de centrale bank steeds $35 miljard beschikbaar.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]