Federal Funds rate naar laagste niveau in zes weken

Het rentetarief dat Amerikaanse banken in rekening brengen wanneer ze geld aan elkaar uitlenen bereikte afgelopen vrijdag het laagste niveau in zes weken. De zogeheten Federal Funds rate zakte naar 2,4%, een niveau dat we sinds 26 maart niet meer hebben gezien.

Normaal gesproken handhaaft de Amerikaanse centrale bank een bandbreedte waarbinnen de rente kan bewegen. De bovengrens van deze bandbreedte wordt bepaald door de Interest on Excess Reserves (IOER), de rente die de Federal Reserve geeft op reserves die banken parkeren bij de centrale bank.

Federal Reserve past rentebeleid aan

De laatste weken werkte dit mechanisme niet naar behoren, want de Federal Funds rate bleef structureel boven het rentetarief van de centrale bank. Ook werd het verschil steeds groter, waardoor de centrale besloot om in te grijpen. Jerome Powell veranderde de bandbreedte voor de rente niet, maar besloot wel de rente op overtollige reserves met vijf basispunten te verlagen tot 2,35%.

Als gevolg van deze aanpassingen wordt het voor Amerikaanse banken minder gunstig om reserves te parkeren bij de centrale bank en interessanter om het aan elkaar uit te lenen. Dat laatste was al interessanter door de hogere rente, maar blijkbaar niet voldoende om banken over te halen. Dit kan erop wijzen dat banken elkaar niet volledig vertrouwen en liever iets minder rente ontvangen om hun reserves bij de centrale bank te kunnen parkeren.

Verschil in rente niet weggewerkt

Door het verschil tussen de twee rentetarieven groter te maken wordt het voor banken lucratiever om reserves aan elkaar uit te lenen. En dat lijkt gedeeltelijk te werken, want de Federal Funds rate ging na de renteaanpassing inderdaad wat omlaag. Toch werd het verschil niet volledig weggewerkt. Er was eind vorige week nog steeds een verschil van vijf basispunten tussen de Federal Funds rate en de rente op overtollige reserves bij de Federal Reserve. Volgens Sander Boon duidt dit op onvoldoende capaciteit of bereidheid bij banken om de bankbalans te gebruiken om het verschil weg te arbitreren.

Federal Funds rate kwam boven de gewenste bandbreedte (Bron: Bloomberg)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Lees ook:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.