Fed schroeft noodliquiditeit banken op naar $120 miljard

De Fed gaat vanaf vandaag meer noodliquiditeit verstrekken aan de bankensector. In plaats van $75 miljard stelt de centrale bank voortaan $120 miljard beschikbaar. Het gaat om noodliquiditeit die de Fed verschaft in ruil voor staatsobligaties en hypotheekleningen. Banken die acuut liquiditeit nodig hebben kunnen bij de centrale bank in totaal $120 miljard per dag aanvragen. Het gaat om overnight swaps, die banken binnen een dag moeten terugdraaien.

Eerder deze maand maakte de Fed al bekend dat ze het noodloket voor banken langer open houdt, namelijk tot en met het eerste kwartaal van volgend jaar. Toen werd er nog gesproken over een limiet van $75 miljard, maar dat blijkt niet voldoende. Vorige week werd die limiet al regelmatig overschreden, zoals onderstaande grafiek laat zien. Om te voorkomen dat banken in de problemen komen verhoogt de Fed het maximum met $45 miljard.

Meer liquiditeitssteun van de Fed

Naast de dagelijkse kredietfaciliteit biedt de centrale bank ook swaps met een langere looptijd van twee weken aan. Dat gebeurt iedere dinsdag, donderdag en vrijdag voor $35 tot $45 miljard per keer. Dit staat los van de $60 miljard aan kortlopende leningen die de Fed maandelijks wil opkopen. Het balanstotaal van de centrale bank zal hierdoor nog verder oplopen.

Fed stelt nog meer liquiditeit beschikbaar (Bron: New York Fed)

Liquiditeitsoperaties van de Federal Reserve overschrijden regelmatig het quotum van $75 miljard (Bron: New York Fed)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.