Fed introduceerde zelf systeemrisico in geld- en kapitaalmarkt

In het artikel ‘Fed speelt schimmenspel met markt en media’ lieten we zien dat de huidige beleidsinstrumenten van de Fed (opkoopbeleid en Fed Funds) niet meer functioneren zoals ooit beoogd en alleen nog een signaalfunctie vervullen. Markt en media kijken echter nog steeds naar deze twee instrumenten en rationaliseren er op los wat voor effect een aanpassing aan dit beleid zal hebben op de economie en de financiële markten. In dit artikel leggen we uit dat het functioneren van de geld- en kapitaalmarkt sinds 2008 dramatisch is veranderd. Om alvast vooruit te lopen op de conclusie: Het is de Fed zelf is die aan de basis van deze verandering heeft gestaan.

In verschillende publicaties en in ons boek ‘Van Goud tot Bitcoin!’ beschrijven we uitvoerig het ontstaan van de interbancaire offshore eurodollar markt. Het was in een tijd dat centrale banken en commerciële banken nog exclusief het domein van de geld- en kredietcreatie beheerden. Van schaduwbanken was nog geen sprake. Pas nadat overheden en centrale banken vanaf begin jaren ’80 de financiële sector vergaand dereguleerden is er snel een kapitaalmarkt ontstaan waar ook non-banken zich gingen bezighouden met de geld- en kredietcreatie.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]