Fed grijpt opnieuw in op de repomarkt

De Fed grijpt deze week opnieuw in op de repomarkt. Door de stress op de financiële markten dreigt liquiditeit op te drogen en neemt ook de stress op de repomarkt toe. Om te voorkomen dat de rente net als in september omhoog schiet stelt de centrale bank extra liquiditeit beschikbaar. Zo gaat de limiet voor zogeheten ‘overnight’ leningen naar $175 miljard, terwijl deze maandag al was opgeschroefd van $100 naar $150 miljard.

Daarnaast stelt de Fed meer geld beschikbaar voor liquiditeitsinjecties met een looptijd van 14 dagen. Voor deze operaties werd de limiet maandag al verhoogd van $20 naar $45 miljard. Tenslotte kondigde de Fed drie nieuwe liquiditeitsinjecties met een looptijd van een maand aan. Deze drie hebben elk een omvang van tenminste $50 miljard. Met deze ingrepen zal het balanstotaal van de centrale bank verder toenemen.

De afgelopen maanden hebben we al uitgebreid verslag gedaan van de ontwikkelingen op de repomarkt. We schreven in januari al dat het voor de centrale bank erg lastig zal worden om zich terug te trekken uit de repomarkt. De financiële markten weten dat de Fed zal ingrijpen door steeds liquiditeit beschikbaar te stellen.

Lees ook:

Wilt u alles weten over de ontwikkelingen op de repomarkt en het beleid van de Fed? Neem een abonnement op Geotrendlines Insider!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]