Facebook verwijdert honderden pagina’s in aanloop naar verkiezingen

Facebook heeft onlangs honderden pagina’s en accounts verwijderd die in strijd zouden zijn met hun algemene voorwaarden. Het bedrijf schrijft in een verklaring dat het gaat om accounts die politieke berichten verspreiden met als doel geld te verdienen, waarbij ze het algoritme van Facebook misbruiken door nieuwsberichten vanuit verschillende accounts in meerdere discussiegroepen te publiceren.

De sociale netwerksite schrijft dat er steeds meer websites zijn die zich mengen in politieke discussies en die artikelen op Facebook zetten om politieke discussies op te stoken, bezoekers te trekken en een publiek op te bouwen. Daarbij gebruiken ze meerdere accounts om berichten te delen en leuk te vinden, waardoor ze een onjuiste weerspiegeling zouden geven van de werkelijke belangstelling voor hun berichten.

Censuur op Facebook?

Volgens Facebook zijn deze sites soms nauwelijks te onderscheiden van wat ze ‘legitiem politiek debat’ noemen, maar handelen ze in strijd met de algemene voorwaarden omdat ze meer geïnteresseerd zouden zijn in geld dan in politiek. Kijken we echter naar de pagina’s die Facebook heeft verwijderd, dan roept dat de vraag op of er geen sprake is van censuur.

Bij de laatste schoonmaakoperatie werden bijvoorbeeld de pagina’s van Free Thought Project (3,1 miljoen volgers) en Anti Media (2,1 miljoen volgers) verwijderd. Op deze sites staan nieuwsberichten en analyses over gevoelige politieke onderwerpen, zoals het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten en binnenlandse kwesties als de legalisering van cannabis en politiegeweld.

Het feit dat sociale media als Facebook en Twitter accounts met duizenden en soms zelfs miljoenen volgers kunnen verwijderen laat zien hoeveel macht zij hebben over het publieke debat. In een tijdperk waarin overheden meer druk uitoefenen op bedrijven als Google, Facebook en Twitter om provocerende berichten te verwijderen komt ook de vrijheid van meningsuiting steeds meer onder druk te staan. Met de introductie van termen als nepnieuws en hate speech hebben deze platforms nieuwe instrumenten in handen gekregen om het verkeer naar bepaalde websites en berichten te blokkeren.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]