Facebook verwijdert honderden pagina's in aanloop naar verkiezingen

Facebook verwijdert honderden pagina's in aanloop naar verkiezingen

Facebook heeft onlangs honderden pagina's en accounts verwijderd die in strijd zouden zijn met hun algemene voorwaarden. Het bedrijf schrijft in een verklaring dat het gaat om accounts die politieke berichten verspreiden met als doel geld te verdienen, waarbij ze het algoritme van Facebook misbruiken door nieuwsberichten vanuit verschillende accounts in meerdere discussiegroepen te publiceren.

De sociale netwerksite schrijft dat er steeds meer websites zijn die zich mengen in politieke discussies en die artikelen op Facebook zetten om politieke discussies op te stoken, bezoekers te trekken en een publiek op te bouwen. Daarbij gebruiken ze meerdere accounts om berichten te delen en leuk te vinden, waardoor ze een onjuiste weerspiegeling zouden geven van de werkelijke belangstelling voor hun berichten.

Censuur op Facebook?

Volgens Facebook zijn deze sites soms nauwelijks te onderscheiden van wat ze 'legitiem politiek debat' noemen, maar handelen ze in strijd met de algemene voorwaarden omdat ze meer geïnteresseerd zouden zijn in geld dan in politiek. Kijken we echter naar de pagina's die Facebook heeft verwijderd, dan roept dat de vraag op of er geen sprake is van censuur.

Bij de laatste schoonmaakoperatie werden bijvoorbeeld de pagina's van Free Thought Project (3,1 miljoen volgers) en Anti Media (2,1 miljoen volgers) verwijderd. Op deze sites staan nieuwsberichten en analyses over gevoelige politieke onderwerpen, zoals het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten en binnenlandse kwesties als de legalisering van cannabis en politiegeweld.

Het feit dat sociale media als Facebook en Twitter accounts met duizenden en soms zelfs miljoenen volgers kunnen verwijderen laat zien hoeveel macht zij hebben over het publieke debat. In een tijdperk waarin overheden meer druk uitoefenen op bedrijven als Google, Facebook en Twitter om provocerende berichten te verwijderen komt ook de vrijheid van meningsuiting steeds meer onder druk te staan. Met de introductie van termen als nepnieuws en hate speech hebben deze platforms nieuwe instrumenten in handen gekregen om het verkeer naar bepaalde websites en berichten te blokkeren.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »