Europese industrie dreigt te bezwijken onder hoge energieprijzen

Door hoge energieprijzen dreigen complete industrieën in Europa te bezwijken. Van glasfabrieken tot aluminiumsmelterijen en van kunstmestproducenten tot aan broodbakkerijen. Talloze productieketens dreigen door de energiecrisis vast te lopen, met ingrijpende gevolgen voor iedereen. In het beste geval leidt dit alleen maar tot hogere prijzen, maar in het slechtste geval tot een daling van het aanbod van producten in winkels en langere levertijden.

De laatste maanden hebben verschillende aluminiumproducenten in Europa de handdoek al in de ring gegooid. Het smelten van dit metaal kost ongeveer dertig keer zoveel energie als het smelten van staal, waardoor het niet meer rendabel is om bij de huidige energieprijzen te blijven produceren. En dat betekent dat fabrikanten van auto’s en vliegtuigen, maar ook producenten van levensmiddelen die eten en drinken in blik verpakken andere leveranciers moeten zoeken.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

De afbeelding boven het artikel van Mathijs Huis is rechtenvrij te gebruiken onder de Creative Commons licentie

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]