Europese banken draaien kredietkraan verder dicht

Europese banken hebben de kredietkraan in het derde kwartaal verder dichtgedraaid, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de ECB. Banken verleenden minder vaak kredieten aan bedrijven en huishoudens, omdat ze meer risico’s verwachten als gevolg van de coronapandemie. Nu een tweede golf van lockdown-maatregelen dreigt verwachten banken een toename van het aantal slechte leningen.

Gedurende het derde kwartaal nam in verschillende landen het aantal coronabesmettingen weer toe. Daardoor kwamen er ook nieuwe maatregelen, die verschillende sectoren van de economie zullen schaden. Omdat nog niet zeker is of overheden voldoende steunmaatregelen zullen nemen worden banken terughoudender in hun kredietverlening.

Slechte leningen

Banken vrezen door de coronacrisis een toename van het aantal faillissementen, waardoor ze meer moeten afschrijven op leningen. Op dit moment zijn de buffers van banken nog toereikend, maar in een slecht scenario kan het aantal slechte leningen op de Europese bankbalansen sterk toenemen. De ECB houdt in het meest negatieve scenario zelfs rekening met een toename van €1.400 miljard aan slechte leningen.

Volgens de laatste cijfers van de ECB hebben Spaanse banken hun kredieteisen het meest aangescherpt, maar ook in andere eurolanden was deze trend in het derde kwartaal zichtbaar. Verstrekten banken in het tweede kwartaal nog veel leningen aan bedrijven, in het derde kwartaal was dat aanzienlijk minder. Bedrijven vroegen veel minder krediet aan voor de financiering van werkkapitaal en voorraden, wat wijst op een afname van economische activiteit.

Banken scherpen kredieteisen verder aan (Bron: ECB)

Banken rekenen hogere rentemarges en vragen meer onderpand (Bron: ECB)

Europese ‘bad bank’

Door de strengere maatregelen tegen het coronavirus komen niet alleen bedrijven in de problemen. Ook banken moeten rekening houden met tegenvallers, zoals afschrijvingen op hun kredietportefeuille. “De macro-economische vooruitzichten zijn onzeker en we kunnen een zwak herstel met een significante toename van het aantal slechte leningen niet uitsluiten”, zo verklaarde Andrea Enria, hoofd van de afdeling toezicht bij de ECB, tegenover de Financial Times.

Enria pleit voor de oprichting Europese bad bank die een deel van de slechte leningen op Europese bankbalansen kan overnemen. Dat komt bovenop de €1,31 biljoen aan noodliquiditeit die de ECB eerder dit jaar al verstrekte aan de bankensector. Banken gebruikten dat geld niet om krediet te verstrekken aan bedrijven en huishoudens, maar om staatsobligaties te kopen. Op die manier proberen banken hun balans te versterken, omdat staatsobligaties als risicovrij worden aangemerkt.

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]