Europa versoepelt liquiditeitseisen voor goud

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een versoepeling van de liquiditeitseisen voor banken die goud verhandelen, zo meldt Reuters. In nieuwe regels voor de bankensector die vanaf 2020 in werking zullen treden werd goud onder dezelfde categorie ingedeeld als andere grondstoffen, wat zou betekenen dat smelterijen en banken die het edelmetaal verhandelen daar veel meer reserves voor moeten aanhouden.

De LBMA vond deze regels te streng en begon een campagne om het Europees Parlement te overtuigen van een versoepeling van deze regels. Volgens Sakhila Mirza van de LBMA duurde het meer dan een jaar om het parlement ervan te overtuigen dat er voor goud een minder grote liquiditeitsbuffer nodig is dan voor andere grondstoffen. Met succes, want in plaats van 85% hoeven banken en smelterijen voor hun edelmetaal slechts een 50% buffer aan te houden.

"Deze reductie van 85% naar 50% is een reddingsboei, maar wat we eigenlijk willen is 0% voor het afhandelen van kortetermijntransacties in edelmetalen. We hebben succes geboekt, maar het werk is nog niet klaar", zo verklaarde Mirza tegenover Reuters. Ze verwacht dat zelfs de versoepelde liquiditeitsverplichting van 50% ervoor zal zorgen dat een aantal partijen de markt zullen moeten verlaten.

Lagere liquiditeitseisen voor goud

De LBMA heeft eerder al gezegd dat de kosten voor het verhandelen van goud tussen banken door de nieuwe regels met 300% zouden kunnen stijgen en dat het voor smelterijen moeilijker zou worden om financiering te krijgen. Nu de liquiditeitseis is teruggebracht van 85% naar 50% zijn de gevolgen voor de sector minder ingrijpend, maar nog steeds nadelig. Volgens de LBMA is goud een zeer liquide instrument dat op ieder moment verhandeld kan worden en dat er om die reden geen reden is om een extra liquiditeitsbuffer voor het edelmetaal aan te houden.

De LBMA verwacht dat de strengere liquiditeitseisen voor goud tot gevolg zullen hebben dat sommige banken zullen stoppen met het verhandelen van goud, terwijl anderen de hogere kosten zullen doorberekenen aan smelterijen, die hun goudvoorraad meestal moeten voorfinancieren. Dat het Europees Parlement uiteindelijk heeft ingestemd met een versoepeling van de regels is volgens Mirza een erkenning van het feit dat de oorspronkelijke regels niet gepast waren en dat er nog meer ruimte ligt om te onderhandelen.

Deze bijdrage van Geotrendlines verscheen eerder bij Holland Gold

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »