"Europa moet eigen koers volgen, niet die van Washington"

"Europa moet eigen koers volgen, niet die van Washington"

Europa moet haar eigen koers kiezen en zich niet laten leiden door Washington. Dat zei Zhang Ming, de Chinese ambassadeur voor de EU, in een interview met Politico. Hij roept Europese landen op om hun markt open te houden voor Chinese bedrijven en het gelijke speelveld te bewaken. Hij betreurt dat China door de landen van de Europese Unie als strategische rivaal wordt bestempeld.

De Chinese ambassadeur merkt op dat regeringsleiders van de EU de laatste maanden hun retoriek tegen China hebben aangescherpt. Hij zegt in het interview dat er in dezelfde periode veel diplomaten uit Washington naar Europa kwamen om de landen daar te overtuigen van een hardere aanpak. Daaruit volgde een officieel document dat China als tegenstander neerzet.

'Europa moet eigen koers volgen'

Volgens Ming zijn de relaties tussen de EU en China volwassen en moet de Europese Unie daarom haar eigen koers volgen. Daarbij moet ze zich niet laten leiden door een derde partij, in dit geval de Verenigde Staten.

"Ik heb gemerkt dat de EU een industrieel beleid maakt dat gericht is tegen China's agressieve expansie in gebieden als productie en technologie en dat ze haar importregels aanscherpt om Europese bedrijven te helpen om te concurreren met Chinese rivalen. We hopen en vertrouwen erop dat de EU niet aan China zal vragen om haar deuren te openen, als ze tegelijkertijd haar eigen deuren sluit."

Huawei

De ambassadeur sprak ook over de ophef rondom Huawei, een Chinees technologiebedrijf dat de afgelopen tien jaar een sterke positie heeft opgebouwd in Europa. De Verenigde Staten zetten vraagtekens bij de veiligheid van het nieuwe 5G-netwerk, dat grotendeels gebaseerd is op technologie van de Chinese fabrikant. Daarover zei de ambassadeur het volgende.

"Sommigen proberen de technologieën en producten van Chinese bedrijven verdacht te maken. Deze bedrijven vrezen de concurrentie niet, maar ze willen niet dat er tegen ze samengespannen wordt. En ze willen geen pogingen zien die de normale marktwerking verstoren, omdat dat voor iedereen schadelijk is. Het is belangrijk om principes van eerlijkheid, onbevooroordeeld zijn en niet te discrimineren hoog te houden en niet de legitieme belangen van bepaalde bedrijven en markten te verstoren."

Ambassadeur Ming benadrukte dat het stempel van 'strategische rivaal' in de Chinese cultuur gelijk staat aan het streven naar superioriteit over de ander. Hij noemt het polariserend taalgebruik, dat zelfs tijdens de Koude Oorlog niet werd gebruikt.

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »