“Europa kan zich niet verdedigen zonder de VS”

Europa kan zich moeilijk verdedigen als de Verenigde Staten zich terug zouden trekken uit de NAVO. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van het International Institute for Strategic Studies (IISS). Niet alleen moeten Europese landen in dat geval een paar honderd miljard dollar investeren in defensie, ook zal het dan nog zeker tien jaar duren voordat al het benodigde materieel is aangeleverd. Een vertrek van de Verenigde Staten uit de militaire alliantie zal met name gevolgen hebben voor de internationale wateren.

Internationale vaarroutes

Het onderzoeksinstituut bestudeerden twee scenario’s, namelijk de bescherming van internationale vaarroutes en de verdediging van een invasie op land. Dat eerste scenario zal ingrijpende gevolgen hebben, omdat de Amerikaanse vloot daar een belangrijke rol in speelt. Europa zal naar schatting $94 tot $110 miljard moeten investeren om deze rol over te kunnen nemen. In het rapport van het IISS vinden we een lijstje van alle schepen die Europa nodig heeft om de belangrijkste vaarroutes te kunnen controleren en verdedigen.

Militaire invasie

Het tweede scenario betreft een Russisch invasie in Litouwen en bepaalde delen van Polen. In dit scenario treedt artikel 5 in werking, wat betekent dat alle lidstaten van de NAVO in actie moeten komen. In dit scenario moet een militaire operatie gestart worden om de bezette gebieden terug te veroveren. Volgens het IISS heeft Europa niet voldoende slagkracht om een dergelijke operatie uit te voeren. De Europese lidstaten van de NAVO zouden in dit scenario $288 miljard tot $357 miljard moeten investeren om de militaire slagkracht te versterken. Ook deze kosten worden verder gespecificeerd in het rapport.

Europa heeft niet voldoende slagkracht om een invasie af te slaan (Bron: International Institute for Strategic Studies)

Kan Europa zichzelf verdedigen?

Europa moet niet alleen honderden miljarden investeren om haar defensie op peil te brengen, ook is er veel tijd nodig voor nodig. Volgens het IISS heeft Europa 10 tot 20 jaar nodig voordat het verdedigingsapparaat op alle vlakken op peil is gebracht. Dat komt niet alleen door de beperkte productiecapaciteit voor het militaire materieel, maar ook omdat er dan veel meer militairen opgeleid moeten worden.

Naast deze bevindingen merkt het IISS ook het belang op van een centrale commandostructuur binnen de NAVO. Deze is nodig om militaire operaties met inzet van troepen en materieel uit verschillende landen te coördineren. Europa heeft dus nog een lange weg te gaan om een Europees leger te vormen dat zonder steun van de Verenigde Staten kan optreden.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]