Euro passeert dollar als meest gebruikte handelsmunt

Euro passeert dollar als meest gebruikte handelsmunt

De euro heeft de rol van de Amerikaanse dollar overgenomen als meest gebruikte betaalmiddel in het internationale handelsverkeer. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van SWIFT, een internationale organisatie die het betalingsverkeer van meer dan 11.000 financiële instellingen verspreid over ruim 200 landen afhandelt. Afgelopen maand verliep 37,82% van alle transacties in euro's, tegenover 37,64% voor de dollar. Daarmee is de euro voor het eerst sinds februari 2013 weer de belangrijkste handelsmunt.

Tien jaar geleden had de euro al een groter marktaandeel dan de dollar, maar door de Europese schuldencrisis werden de rollen omgekeerd. De laatste jaren is de euro echter weer aan een opmars bezig. Sinds eind vorig jaar is het aandeel van de euro in het internationale handelsverkeer zelfs met 6 procentpunt toegenomen. Ter vergelijking, de dollar verloor in dezelfde periode 4,6 procentpunt.

Euro streeft dollar weer voorbij als meest gebruikte handelsmunt (Bron: Bloomberg)

Euro als handelsmunt

De euro wint om verschillende redenen aan populariteit als wereldreservemunt. Dat komt niet alleen doordat meer landen de euro hebben ingevoerd, maar ook door politieke ontwikkelingen. De Verenigde Staten zetten de dollar steeds vaker in als politiek drukmiddel, waardoor sommige landen de voorkeur geven aan de euro. Een goed voorbeeld daarvan is Rusland, dat euro's gebruikt voor zowel handel met de Europese Unie als met China.

De euro is dus populair als internationale handelsmunt, maar op andere vlakken is de Amerikaanse dollar nog steeds superieur. Onderstaand overzicht van de ECB laat zien dat de dollar nog steeds met afstand de belangrijkste wereldreservemunt is. Niet alleen zijn de meeste valutareserves in dollars, ook is het nog steeds de dominante funding currency. Dat betekent dat de meeste leningen wereldwijd in de dollars genoteerd staan.

De euro is inmiddels de meest populaire handelsmunt, maar de dollar blijft dominant (Bron: ECB)

Chinese yuan blijft achter

In tegenstelling tot de euro en de dollar speelt de Chinese yuan slechts een marginale rol op het wereldtoneel. Volgens de laatste cijfers van SWIFT daalde het aandeel van de Chinese munt in oktober naar 1,66%, het laagste niveau sinds april. Vergeleken met tien jaar geleden is de yuan al veel plaatsen opgeschoven in de ranglijst van SWIFT, want toen stond de munt nog op de 35e plaats. In 2014 brak de yuan door tot de top 6, maar haar marktaandeel bleef daarna beperkt tot minder dan 2%.

De afgelopen jaren hebben we al veel artikelen geschreven over de internationale rol van de euro en de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied. Hierin zien we dat geld ook een belangrijke geopolitieke component heeft. Op Geotrendlines Insider gaan we verder de diepte in en bespreken we zaken als de eurodollar markt en de rol van goud in het eurosysteem.

Chinese yuan speelt marginale rol als internationale handelsmunt (Bron: SWIFT)

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »