Euraziatische landen versterken samenwerking via SCO

Terwijl de Westerse regeringsleiders tijdens het topoverleg van de G7 in Canada tevergeefs probeerden de Amerikaanse importheffingen tegen te houden werden er aan de andere kant van de wereld nieuwe afspraken gemaakt over het verbeteren van economische samenwerking op het Euraziatische continent.

De Chinese president Xi Jinping sprak tijdens het topoverleg van de Shanghai Cooperation Organization over de dreiging van unilateralisme, toenemende handelsbelemmeringen en een afkeer van globalisering. Daarmee refereerde hij naar het beleid van de Verenigde Staten, dat onder leiding van president Trump nieuwe importheffingen invoerde en eenzijdig de internationale afspraken met Iran opzegde.

Shanghai Cooperation Organization

De regeringsleiders van China, Rusland, India, Kazachstan, Mongolië, Iran, Oezbekistan en Tadzjikistan spraken tijdens het topoverleg van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) over het verbeteren van de onderlinge relaties, het bestrijden van terrorisme en andere veiligheidsvraagstukken die van belang zijn om de handel in de regio veilig te stellen.

In mei tekenden de Euraziatische Economische Unie en China nog een overeenkomst over het wegnemen van handelsbelemmeringen tussen beide economische zones en over gezamenlijke investeringen in sectoren als energie, transport en landbouw.

De Russische president Poetin zei in een verklaring dat China en Rusland momenteel voorbereidingen treffen voor een Euraziatisch Economisch partnerschap, waar alle landen binnen de SCO zich bij aan kunnen sluiten.

Euraziatisch economisch blok

Voegen we al deze ontwikkelingen samen, dan zien we een sterker Euraziatische samenwerkingsverband ontstaan, waarbij landen via de Shanghai Cooperation Organization op verschillende niveaus samenwerken, waaronder infrastructuur, handel en energiebeleid.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.