EU zint op wraak bij nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland

EU zint op wraak bij nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland

Brussel is bereid stappen te ondernemen als het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden deze week instemt met nieuwe sancties tegen Rusland, Iran en Noord-Korea. In een document van de Europese Commissie dat nu al handen is van de Financial Times staat dat Brussel nu al moet beginnen om voorbereidingen te treffen, zodat ze binnen enkele dagen kunnen reageren op nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland.

Volgens Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, moet Europa bereid zijn terug te slaan als blijkt dat Europese energiebedrijven en andere bedrijven het doelwit worden van nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland. Afgelopen zaterdag bracht de Europese Commissie al een korte verklaring naar buiten met daarin de volgende passage:

We maken ons er zorgen over dat de maatregelen die door het Amerikaanse Congres besproken worden onbedoelde gevolgen kunnen hebben. Niet alleen ten aanzien van de trans-Atlantische eenheid en de eenheid van de G7, maar ook ten aanzien van de Europese economische en energie-gerelateerde belangen. De impact kan potentieel zeer groot en willekeurig zijn, onder andere ten aanzien van Europese inspanningen ter diversificatie van onze energiebronnen.

Sancties treffen vooral Europa

Verschillende Europese bedrijven werken met Rusland samen voor de aanleg en het het onderhoud van aardgasleidingen, werkzaamheden die zij niet meer mogen uitvoeren als de Amerikaanse sancties worden doorgevoerd. Ook Europese bedrijven die op het gebied van infrastructuur, transport, scheepvaart, mijnbouw en tal van andere sectoren zakendoen met Rusland zouden door deze nieuwe sancties in de problemen kunnen komen, zo blijkt uit het document van de Europese Commissie.

Een maand geleden waarschuwden Duitsland en Oostenrijk al voor de geplande Amerikaanse sancties tegen Rusland, omdat die schade zullen toebrengen aan Europese energiebedrijven die met Rusland samenwerken. In een verklaring schreven beide landen dat de Verenigde Staten zich niet mag bemoeien met het Europese energiebeleid en dat de VS haar economische belangen niet moet verpakken in politieke motieven.

Nord Stream 2

De olifant in de kamer is de Nord Stream 2, de nieuwe pijpleiding waarmee Rusland nog meer aardgas aan Europa kan leveren. De voorbereidingen voor de aanleg van de Nord Stream 2 zijn al begonnen, tot ongenoegen van de Verenigde Staten. President Trump wil marktaandeel op de Europese gasmarkt en ziet de aanleg van nieuwe pijpleidingen van Rusland naar Europa als een directe bedreiging voor dit project.

De Verenigde Staten willen via Polen vloeibaar aardgas verkopen aan verschillende landen in Oost-Europa. Dat lijkt een onmogelijke opgave, omdat het aardgas dat via Russische pijpleidingen naar Europa stroomt veel goedkoper is dan vloeibaar aardgas dat per schip de oceaan moet oversteken.

Afgelopen zaterdag bereikten het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en het Senaat al overeenstemming over een nieuwe wetsvoorstel, waarmee elke versoepeling van de Amerikaanse sancties tegen Rusland geblokkeerd kan worden. De verwachting is dat dit nieuwe wetsvoorstel eind deze maand op het bureau van president Trump komt te liggen.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »