EU wil strenger toezicht op transacties in cryptovaluta

EU wil strenger toezicht op transacties in cryptovaluta

Bedrijven die Bitcoin en andere cryptovaluta aanbieden moeten de identiteit van al hun klanten vaststellen. Daarvoor pleit de Europese Commissie in een nieuw wetsvoorstel dat deze week werd ingediend. Het doel van deze nieuwe wetgeving is om transacties in cryptomunten beter te kunnen traceren. Zo kunnen autoriteiten meer doen om fraude en witwassen te voorkomen. Daarmee vallen transacties in cryptovaluta onder dezelfde strenge eisen als reguliere banktransacties.

"De voorstellen van vandaag zullen zorgen voor volledige traceerbaarheid van transacties van cryptomunten als Bitcoin. Dit maakt het mogelijk om het gebruik ervan voor het witwassen van geld of de financiering van terrorisme te voorkomen en op te sporen", zo schrijft de Europese Commissie in een verklaring. Aanbieders van cryptomunten moeten volgens deze nieuwe regels van alle klanten naam, adres, geboortedatum en wallet-adres registreren.

Geen anonieme transacties meer

Met dit nieuwe wetsvoorstel wordt het veel lastiger om anoniem transacties te doen. Handelaren die Bitcoin en andere cryptomunten aanbieden moeten volgens dit nieuwe wetsvoorstel al hun klanten registreren, waardoor autoriteiten transacties makkelijker kunnen herleiden. Ook het aanbieden van anonieme crypto wallets zou onder deze nieuwe wetgeving niet meer zijn toegestaan. Daarmee komen transacties in cryptovaluta onder vergelijkbaar toezicht als transacties via bankrekeningen.

Volgens de Europese Commissie hoeven deze regels niet nadelig uit te pakken voor cryptovaluta. Uit de verklaring: "Deze voorstellen zijn ontworpen om het juiste evenwicht te vinden tussen het aanpakken van deze bedreigingen en het voldoen aan internationale normen, zonder daarbij een buitensporige regelgevingslast voor de sector te creëren. Integendeel, deze voorstellen zullen de ontwikkeling van de cryptobranche in de EU bevorderen, aangezien deze zal profiteren van een geactualiseerd, geharmoniseerd rechtskader in de hele EU."

Europese regelgeving

Europese lidstaten en het Europees Parlement moeten zich nog uitspreken over dit nieuwe voorstel van de Europese Commissie. Dat betekent dat het nog twee jaar kan duren voordat er nieuwe wetgeving wordt aangenomen en bestaande wetgeving wordt aangepast. Tot die tijd blijft het beleid ten aanzien van cryptovaluta per Europees land verschillend.

De Nederlandsche Bank (DNB) hanteerde tot voor kort zeer strenge richtlijnen voor aanbieders van cryptomunten. Onderdeel van die regels was de zogeheten wallet verificatie, wat inhield dat aanbieders van cryptomunten voor iedere transactie de eigenaar van het wallet-adres moesten verifiëren. DNB versoepelde deze regels, nadat aanbieder Bitonic een procedure had aangespannen.

Digitaal centralebankgeld

Wereldwijd worstelen overheden, centrale banken en toezichthouders met virtuele munten, omdat deze financiële activa moeilijker te traceren zijn. Het biedt mensen de mogelijkheid om op een alternatieve manier wereldwijd geld over te maken, zonder tussenkomst van banken. Ook kunnen mensen vermogen parkeren in cryptovaluta, bijvoorbeeld omdat ze geen negatieve rente willen betalen.

Om een vlucht naar cryptovaluta tegen te houden werken centrale banken nu aan een eigen alternatief, namelijk digitaal centralebankgeld. Dit nieuwe betaalmiddel staat onder controle van centrale banken, wat betekent dat zij volledige controle krijgen over alle geldstromen. China experimenteert al op grote schaal met haar digitale yuan, terwijl de ECB onlangs groen licht gaf voor de ontwikkeling van een digitale euro. Ook andere centrale banken werken aan deze nieuwe vorm van centraal aangestuurd digitaal geld.

Lees meer met een abonnement op Geotrendlines Insider:

De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van QuoteInspector en is vrij beschikbaar onder de Creative Commons licentie.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »