EU wil bedrijven beschermen tegen sancties Iran

De Europese Unie doet een poging om bedrijven te beschermen tegen de sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan Iran. De eerste ronde van sancties die deze week zijn ingegaan leggen beperkingen op het het betalingsverkeer en de aanvoer van bepaalde machines en onderdelen, maar in november volgen nog strengere sancties die andere landen verbieden om nog verder zaken te doen met het land.

Het is bekend dat de EU het sanctiebeleid van de Verenigde Staten niet ondersteunt en dat ze – net als China en Rusland – wil vasthouden aan de eerder gemaakte afspraken over het nucleaire programma van Iran. Dat standpunt wordt nu kracht bijgezet met een zogeheten ‘blocking statute’, dat Europese bedrijven moet beschermen die zakendoen met Iran en die mogelijk in overtreding zijn van de Amerikaanse sancties.

EU wil internationale deal met Iran naleven

In de gezamenlijke persverklaring lezen we dat de EU en het Verenigd Koninkrijk vastberaden zijn om de internationale deal met Iran na te leven en alle legitieme economische betrekkingen met het land in stand te houden. Dat houdt in dat de financiële kanalen open moeten blijven en dat Iran in staat moet blijven haar olie en gas naar het buitenland te exporteren. Tegelijkertijd moet Iran openheid geven over haar nucleaire programma, een voorwaarde die het land volgens de EU altijd gerespecteerd heeft.

Europese bedrijven hebben van de EU de opdracht gekregen om geen gehoor te geven aan de eisen van Washington en hun activiteiten in Iran te continueren. Bedrijven die als gevolg van de sancties toch hun activiteiten met Iran willen staken moeten daarvoor toestemming vragen van de Europese Commissie, om vervolging in eigen land te voorkomen. De EU heeft ook een mechanisme in werking gesteld om bedrijven bij te staan die de Verenigde Staten willen aanklagen.

Dilemma

Bedrijven die zakendoen met zowel Iran als de Verenigde Staten staan voor een groot dilemma. Zoeken ze bescherming achter de Europese Unie en blijven ze zakendoen met Iran, dan kunnen ze hun toegang tot de Amerikaanse markt in gevaar brengen. President Trump schreef op twitter in harde bewoordingen dat alle bedrijven die zaken blijven doen met Iran geen zaken meer zullen doen met de Verenigde Staten. Met deze uitlatingen laat Trump weinig ruimte voor onderhandelingen.

De regering in Washington liet maandag weten niet onder de indruk te zijn van de Europese tegenmaatregelen. De Verenigde Staten willen de druk op Iran blijven verhogen, om op termijn de ‘totaliteit van de Iraanse dreiging’ weg te nemen met een nieuw akkoord. Volgens Trump heeft Iran binnen de huidige afspraken teveel ruimte om haar nucleaire programma op te schalen en andere landen te bedreigen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]