EU wil alle bezittingen van burgers registreren

EU wil alle bezittingen van burgers registreren

De Europese Commissie denkt na over een nieuw register om alle bezittingen van burgers te registreren. Daarin moeten niet alleen eigendommen in de vorm van onroerend goed, grond en aandelen worden opgenomen, maar ook bezittingen als edelmetalen, cryptomunten, sieraden, kunstwerken, auto's en boten. Dat blijkt uit een nieuw document getiteld 'Feasibility Study for a European asset registry'.

Volgens de Europese Commissie is een dergelijk register noodzakelijk om belastingontduiking en witwassen te voorkomen. Het geeft de autoriteiten meer informatie om geldstromen in kaart te brengen. Uit de tekst van het voorstel:

"Het verzamelen van gegevens en de onderlinge koppeling van registers is een belangrijk instrument in het kader van de EU-wetgeving om de toegang van de bevoegde autoriteiten tot financiële informatie te versnellen en grensoverschrijdende samenwerking te vergemakkelijken. In het kader van dit project worden verschillende mogelijkheden onderzocht voor het verzamelen van informatie met het oog op het opzetten van een activaregister dat vervolgens kan worden gebruikt voor een toekomstig beleidsinitiatief.

Er zal worden nagegaan hoe men informatie uit verschillende bronnen over eigendom van activa (bv. kadasters, vennootschapsregisters, trust- en stichtingenregisters, centrale bewaarinstellingen voor effectenbezit, enz. ) kan analyseren en hoe het ontwerp, de reikwijdte en de uitdagingen van een dergelijk vermogensregister van de Unie eruit kan zien. Ook zal worden nagegaan of gegevens over de eigendom van andere activa, zoals cryptomunten, kunstwerken, onroerend goed en goud, in het register kunnen worden opgenomen."

Financiële repressie

Hoewel het slechts een voorstel betreft is dit een bijzonder zorgelijke ontwikkeling. Het geeft overheden nog meer inzicht in het vermogen van burgers, bovenop de informatie die ze nu al verzamelen. Opvallend is dat het voorstel alleen belangen van overheden, toezichthouders, banken en NGO's belicht en geen rekening houdt met belangen van Europese burgers. Ook maakt het voorstel niet duidelijk waarom een meer gedetailleerde registratie van bezittingen noodzakelijk is.

Onder het mom van witwassen en terrorisme wordt de vrijheid en privacy van burgers met een dergelijk register verder aangetast. Overheden gebruiken het als excuus om meer controle uit te kunnen oefenen op de eigen bevolking. Uit verschillende hoeken klinkt dan ook felle kritiek op het voorstel. Volgens de Duitse politicus Markus Ferber gaat de Europese Commissie haar boekje voorbij. "Deze plannen zijn totaal disproportioneel. De relatie tussen de burger en de staat doet me bij dit soort plannen denken aan China, niet aan EU lidstaten".

Controlestaat

De Duitse krant Die Welt concludeert dat met dit register alle bezittingen van goud en bitcoins traceerbaar worden, terwijl het de Oostenrijkse krant Die Presse doet denken aan een hoofdstuk uit Orwell 1984. Volgens de Oostenrijkse Kroner Zeitung is een dergelijke registratie van bezittingen in de praktijk onuitvoerbaar en bovendien zeer kostbaar. Volgens het Duitse tijdschrift Focus wil de EU het vermogen van alle mensen tot op de laatste cent in kaart brengen:

"Als dit register tot stand zou komen, dan liggen de gevolgen voor de hand. Voor politiek onwelgevallige burgers - en daar vallen niet alleen criminelen onder - wordt het in de toekomst bijvoorbeeld veel moeilijker om hun activiteiten voort te zetten. Het kan bijvoorbeeld gaan om onderzoeksjournalisten of klokkenluiders, die met meer gerichte represailles worden bedreigd.

De controle van geldstromen, investeringen en activa is in strijd met de menselijke waardigheid. Onder het mom van het voorkomen van witwaspraktijken worden we allemaal doorgelicht. Nu is het tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid. De mensen moeten de straat op, zoals de gele hesjes in Frankrijk."

Het in kaart brengen van vermogens is een volgende stap in het verscherpen van de controle op burgers. Eerder pleitte de Europese Commissie al voor strenger toezicht op aanbieders van cryptovaluta. Ze wil alle crypto adressen registreren, zodat er een einde komt aan anonieme transacties. Ook heeft de Europese Commissie deze zomer een richtlijn opgesteld om transacties van meer dan €10.000 in contanten in de hele Europese Unie te verbieden. Een zorgwekkende ontwikkeling, ook voor spaarders die niks te verbergen hebben.

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Afbeelding boven artikel via Flickr, beschikbaar onder Creative Commons 2.0

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »