EU werkt aan betaalsysteem voor handel met Iran

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben plannen om een nieuw betaalsysteem te lanceren, zodat Europese bedrijven financiële transacties kunnen verrichten met bedrijven in Iran. Volgens de Financial Times zijn de drie landen bezig een alternatief financieringsmechanisme te bouwen dat niet gehinderd wordt door Amerikaanse sancties.

Het is nog onduidelijk hoe dit nieuwe betaalsysteem eruit zal zien, maar een rondvraag van de Financial Times bij de betreffende ministeries van de drie landen leert ons dat er intensieve gesprekken gevoerd worden nu de deadline nadert. Volgens het Duitse ministerie van Financiën liggen er al ‘verschillende opties’ op tafel.

Sancties tegen Iran

Vanaf 4 november zijn nieuwe Amerikaanse sancties van kracht, die Europese bedrijven verhinderen om zaken te doen met Iran. De EU heeft eerder al toegezegd dat ze deze bedrijven zal beschermen tegen mogelijke repercussies uit de Verenigde Staten, maar die garanties zijn weinig waard zonder een functionerend betaalsysteem.

Het internationale betalingsverkeer leunt nog steeds sterk op het SWIFT betaalsysteem. Bij eerdere Amerikaanse sancties werd Iran ook al eens afgesloten van dit betaalsysteem, waarna de export van olie dramatisch daalde. Via handelaren in Turkije wist het land toen nog wel wat goud te bemachtigen als alternatieve compensatie voor haar export.

‘Olieproductie naar nul’

Eerder dit jaar besloot de Amerikaanse president Trump zich eenzijdig terug te trekken uit de internationale deal met Iran. Daarna kondigde hij nieuwe sancties aan, die andere landen verbieden om zaken te doen met Iran. De sancties zijn vooral gericht tegen de oliesector van Iran, want de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton liet weten dat hij de olie-export van Iran het liefst naar nul wil terugbrengen om de druk op de regering te verhogen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.