Europa en Rusland dichter bij handel in euro’s

Europa en Rusland hebben opnieuw een stap gezet richting het gebruik van de euro voor internationale handel. De Russische minister van Financiën Anton Siluanov en de vice-president van de energie-unie van de Europese Commissie Maroš Šefčovič hebben namelijk afgesproken om een werkgroep op te zetten die zich over dit vraagstuk zal buigen.

Beide partijen hebben aangegeven dat het gebruik van nationale valuta voor beide landen gunstig is, omdat het risico’s voor ondernemers in de EU en Rusland wegneemt. Siluanov en Šefčovič spraken ook over het verbeteren van het investeringsklimaat in Rusland en het openstellen van de markt voor Europese bedrijven. Deze ontmoeting tussen vertegenwoordigers van Rusland en de Europese Commissie laat zien dat er op hoog niveau gewerkt wordt aan het versterken van de euro als internationale handelsmunt.

Internationale rol van de euro

Zowel Europa als Rusland willen hun afhankelijkheid van de dollar verkleinen. Eind vorig jaar kwam de Europese Commissie met een nieuw voorstel om de rol van de internationale euro te promoten. Ook uitte Jean-Claude Juncker vorig jaar zijn onvrede over de Europese afhankelijkheid van de dollar in energietransacties.

De Russische minister van Economische Zaken Maxim Oreshkin zei eind vorig jaar in een interview met Russia Today dat zijn land open staat voor het gebruik van euro’s. Vorige week zei hij tijdens het St. Petersburg Economic Forum dat verschillende handelspartners van Rusland een steeds groter deel van hun reserves in euro’s aanhouden. Hij suggereerde dat de euro daarmee de rol van de dollar kan overnemen als internationale handelsmunt.

“China, Turkije, en andere handelspartners breiden hun positie in euro’s uit, evenals Europa. De dollar is geleidelijk en onvermijdelijk marktaandeel aan het verliezen in de wereld. Dit is niet alleen iets wat Rusland aangaat, maar de hele wereld.”

De ECB publiceerde deze week een nieuw rapport over de internationale rol van de euro. Klik hier om het rapport te downloaden.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.