EU en NAVO veroordelen brug naar de Krim

Zowel de Europese Unie als de NAVO veroordelen de nieuwe brug naar de Krim en zien het project als de zoveelste schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. In een verklaring zegt NAVO-woordvoerder Piers Cazalet dat de Krim onderdeel is van Oekraïne en dat de brug daarom in strijd is met de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land.

Ook zegt de woordvoerder van de NAVO dat de nieuwe brug een vrije doorgang tot naar territoriale wateren beperkt, omdat niet alle schepen onder de brug door kunnen varen. De doorgang is op het hoogste punt slechts 35 meter, waardoor de grootste containerschepen en cruiseschepen er niet meer door kunnen varen en de haven van Marioepol niet meer kunnen bereiken.

Volgens een lokale nieuwssite kwamen er door de aanleg van de brug ongeveer 30% minder goederen aan in de haven van Marioepol, de tweede grootste havenstad van Oekraïne. Vorig jaar moest een schip met een lading ijzer volgens dezelfde site haar mast inkorten om veilig onder de brug door te kunnen varen. Toen waren de werkzaamheden aan de brug overigens nog bezig.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.