Erdogan: "Wissel dollars, euro's en goud in voor Turkse lira"

Erdogan: "Wissel dollars, euro's en goud in voor Turkse lira"

De Turkse president Erdogan deed vrijdag opnieuw een oproep aan zijn bevolking om goud, dollars en euro's naar de bank te brengen en om te wisselen voor Turkse lira. In een toespraak zei hij dat Turkije verzeild is geraakt in een 'nationale strijd' tegen economische vijanden, zonder duidelijk te maken wie dat precies zijn. Wel verwees hij naar de Amerikaanse munt, door te zeggen dat de dollar het pad van Turkije niet mag blokkeren.

Volgens Erdogan is het van nationaal belang dat Turken gehoor geven aan zijn oproep om vreemde valuta en goud in te leveren, maar dat plan lijkt onder de bevolking weinig draagvlak te hebben. Na de toespraak van Erdogan ging de Turkse lira opnieuw hard onderuit, tot een wisselkoers van 6,6 lira tegenover de dollar. Om dat in perspectief te plaatsen: Aan het begin van de middag stond er nog een wisselkoers van ongeveer 6 op de borden en aan het begin van de week iets meer dan 5 tegenover de dollar. Dat betekent dat de Turkse lira deze week meer dan 20% in waarde gedaald is.

Hogere importheffingen voor Turkije

Het negatieve nieuws rondom de Turkse lira werd versterkt door de aankondiging van nog hogere importheffingen uit de Verenigde Staten. President Trump maakte bekend dat hij de invoerheffingen op aluminium en staal uit Turkije zal verdubbelen van 10 en 25 procent naar respectievelijk 20 en 50 procent. Deze maatregel en de voor Turkije ongelukkige timing is tekenend voor de verslechterde relatie tussen beide landen. Turkije stuurde deze week nog wel een delegatie naar Washington om de importheffingen te bespreken, maar dat leverde geen resultaat op.

De vijandige toon van Erdogan ten aanzien van de dollar wordt in Washington duidelijk niet getolereerd. Het is de vraag hoeveel middelen Turkije achter de hand heeft om de dreigende valutacrisis te bestrijden. De centrale bank heeft ongeveer $80 miljard aan valutareserves en beschikt over een goudreserve van meer dan 200 ton. Ook beschikken de banken in Turkije over een aanzienlijke hoeveelheid goud.

Goud als veilige haven

Het edelmetaal wordt gezien als een soort veilige haven en heeft haar reputatie als zodanig de laatste maanden zeker waar gemaakt. De goudprijs in Turkse lira is alleen deze week al gestegen van ongeveer 200.000 naar 250.000 lire per kilogram. In twee jaar tijd is de prijs van het edelmetaal in de lokale valuta zelfs verdubbeld. Daarmee is het voor Turken veel interessanter om goud te kopen of vreemde valuta aan te houden dan om te sparen in de Turkse lira.

Goudprijs in Turkse lira (Bron: Goldprice.org)

Dit artikel van Geotrendlines verscheen eerder bij Holland Gold

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »