Erdogan wil militaire operatie uitbreiden naar Idlib

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat hij de militaire operatie ‘Olijftak’ zal uitbreiden richting Idlib, zodra Afrin volledig onder controle is. De stad Idlib ligt ongeveer 80 kilometer zuidelijker en dat betekent dat Turkije van plan is om verder het Syrische grondgebied in te trekken. Erdogan wil met deze militaire operatie het grensgebied vrijmaken van Koerdische strijders, zodat hij naar eigen zeggen het land weer ‘kan teruggeven aan zijn Syrische broeders en zusters’.

In januari trokken de eerste Turkse militairen met tanks en ondersteuning van gevechtsvliegtuigen de grens over richting Afrin, een gebied dat tot dan toe in handen was van Koerdische strijders. Erdogan zag de versterking van de Koerdische legermacht door de Amerikanen als een bedreiging en besloot daarop een aanval te starten om in zijn woorden “het terroristenleger in de kiem te smoren.”

Uitbreiding militaire operatie

Sinds het begin van de militaire operatie ‘Olijftak’ zijn er volgens het Turkse leger al ongeveer 900 Koerdische strijders in Syrië om het leven gekomen. Toch is het niet te verwachten dat er spoedig een einde komt aan deze confrontatie, want eerder maakte Erdogan ook al plannen bekend om de militaire operatie verder uit te breiden in de richting van de Iraakse grens. In dat gebied zitten niet alleen meer Koerdische strijders, ook zijn daar de afgelopen jaren diverse Amerikaanse militaire bases opgebouwd.

Erdogan heeft de ontwikkelingen in Syrië vandaag ook met de Russische president Poetin besproken. De uitkomst van deze bespreking is dat er binnenkort een nieuw overleg zal plaatsvinden tussen Rusland, Turkije en Iran, waarschijnlijk in Istanbul.

Er zijn sinds oktober vorig jaar al Turkse militairen in de regio rondom Idlib gestationeerd om de de-escalatiezone te bewaken. Tijdens de vredesbesprekingen in Astana werd toen via een initiatief van Rusland besloten om vier de-escalatiezones in werking te stellen. Het Turkse leger bewaakt de zone in de omgeving van Idlib.

Lees meer:

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]