Erdogan: “We kunnen andere bondgenoten zoeken”

De eenzijdige acties van de Verenigde Staten tegen Turkije ondermijnen de Amerikaanse belangen en dwingen Turkije om andere bondgenoten te zoeken. Dat schrijft de Turkse president Erdogan in een ingezonden stuk voor de New York Times.

Volgens Erdogan heeft de regering in Washington de laatste jaren herhaaldelijk acties uitgevoerd die lijnrecht tegen de belangen van Turkije ingaan, waardoor het bondgenootschap tussen beide landen steeds meer onder druk staat.

Staatsgreep

Erdogan verwijst in zijn ingezonden stuk naar de mislukte staatsgreep in de zomer van 2016, die volgens hem in gang is gezet door aanhangers van de Gülen beweging. Hij verwijt de Amerikaanse regering dat ze deze actie niet veroordeeld hebben en dat ze geen solidariteit hebben getoond met de verkozen Turkse regering onder zijn leiding.

In het betoog spreekt de Turkse president ook zijn ongenoegen uit over de militaire interventies van de Verenigde Staten in de regio, meer specifiek de bewapening van Koerdische strijders in het noorden van Syrië. Erdogan is van mening dat deze actie van de Amerikaanse regering een bedreiging vormt voor Turkije en voor de stabiliteit in de regio.

Sancties

Bovenop deze irritaties kwam een diplomatiek conflict over de vrijlating van een Amerikaanse pastoor. De regering in Washington wil hem terughalen naar de Verenigde Staten, maar Turkije is alleen bereid dat te doen als de VS in ruil daarvoor Gülen uitlevert. Daarop volgden Amerikaanse sancties tegen bepaalde Turkse ministers.

Als extra vergeldingsmaatregel verdubbelde Trump de importheffingen voor staal en aluminium voor Turkije, een symbolische maatregel die bij Erdogan verkeerd gevallen is. Zeker nu de waarde van de lira onder druk staat komen deze sancties hem slecht uit.

Andere bondgenoten

Erdogan benadrukt in zijn ingezonden stuk dat Turkije de afgelopen zes decennia vaak aan de kant van de Verenigde Staten heeft gestaan, maar dat de regering in Washington met haar beleid te vaak tegen de belangen van Turkije in gaat. Hij roept de Amerikaanse regering op om op gelijkwaardige basis met Turkije samen te werken. Lukt dat niet – zo schrijft Erdogan – dan moet Turkije op zoek gaan naar andere bondgenoten.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]